Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktskifte i Baron Bane

/
  • Baron Bane är aktuella med nytt album –
  • På albumomslaget figurerar

När Baron Banes nya album "III" släpps på fredagen 11 mars så har bandet släppt tre fullängdare och en ep på tretton år.
Baron Bane är inte det mest produktiva bandet i trakten – men troligen ett av de mer kultförklarade.
– Vi tar vår tid, och lämnar inget åt slumpen, säger bandmedlemmen Stefan Aronsson.

Annons

Det är runt fem år sedan Baron Bane struntade i att bära masker. Under den första halvan av bandets existens som sträcker sig ända tillbaka till 2003 så dolde bandmedlemmarna sina ansikten. I de allra tidigaste nyhetsartiklarna om bandet syns inte heller några namn till – men de dyker upp i diverse recensioner redan under 2004. Det var svårt hålla namnen hemliga i en liten stad som Gävle.

– Det är ju inte överdrivet mycket folk som är musiker, alla visste ändå redan vilka det var så maskerna tjänade inget syfte till slut, berättar Stefan Aronsson som genom åren fungerat som bandets talesperson.

Det är fortfarande så att bandet föredrar att musiken och inte medlemmarna står i fokus – något som framgår av den suddiga pressbilden till den här artikeln till exempel. Till releasefesten 19 mars planeras dessutom någon slags sminkning, berättar Stefan Aronsson.

De nu övergivna maskerna gav förstås bandet en viss mystik – och lite av en kultstatus. I alla fall på det lokala planet.

– Jag förstår vad du menar och känner igen det, det har odlats en liten kult runt bandet. Men det var inte bara för maskerna skulle jag säga – vi har alltid haft ett konstnärligt och konceptuellt tänk och jag tror folk tänkte "Oj, här har vi något annorlunda".

I det konceptet har alltid baronen varit närvarande och han syns även på omslaget till "III" om än lite uppriven.

– Tidigare skulle vi vara några slags tjänare under baronen, men jag tycker att han fått flytta från förarsätet nu. Man kan väl kalla det ett maktskifte. Vi har lättat upp lite grand på mysteriet, förklarar Stefan Aronsson.

– Det är ett mer kollaborativt album vi släpper, och det tror jag hörs också, säger Stefan Aronsson.

Varför är det så långt mellan albumsläppen?

– Vi tar vår tid och lämnar inget åt slumpen. Det är många starka åsikter och viljor och vi alla har andra saker vi håller på med också. Jag tycker faktiskt det gått fort denna gång, om man ser till tiden vi varit i studion – sammanlagt är det runt en eller två månader bara.

Mer läsning

Annons