Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Männen dominerar i höst

/

Om våren tillhörde kvinnorna på Konserthuset i Gävle så är hösten herrarnas: Ulf Lundell, Håkan Hellström och artist in recidence-Ale Möller för att nämna några. Men Gävlebornas favorit Wendy McNeill kommer också.

Annons

Stora delar av Konserthusets höstprogram är redan känt.

Ulf Lundells turnéstart i stan 25 september är till och med redan slutsåld (men fortfarande finns det platser kvar till Håkan Hellström som kommer 30 oktober). Biljetterna till de stora hyllningsshowerna till Ted Gärdestad 3 oktober), Abba (7 november) och Beatles (26 oktober) och höstens två stora komikerbesök (Magnus Betnér 1 oktober och Henrik Schyffert 27 november) är sen länge släppta.

En annan stämning

 

Men Konserthuset har nu lät- tat på förlåten när det gäller de egna arrangemangen. Och det visar sig att nästan alla händer i husets restaurang Opus by esperanto.

– Man kan ha scenen på flera olika ställen. När vi hade Petter där hade vi scenen i hörnet och då får man plats med 600–700 personer, säger konserthuschefen Beryl Lunder.

Stämningen i restaurangen blir en annan än den inne i Gevaliasalen och det går dessutom att mysa till det genom att hänga typ segel i taket.

– Det ska vara enkelt och opretentiöst men man ska ändå kunna köpa nåt gott att äta om man vill det, säger hon.

Men däremot inte behöva skämmas om man bara vill ta en kopp kaffe eller för den delen lyssna utan att köpa nån förtäring över huvud taget.

Wendy McNeill tillbaka

 

Redan i morgon under Å-draget blir det musik i restaurangen med brasilianske gitarristen Magno Alexander som samarbetar med jazzgymnasiet i en konsert och sen rullar det på med såväl folkmusik som jazz.

Theodosii Spassov är en bulgarisk flöjtmusiker som kommer med sitt band som bland annat består av tre sångerskor 23 september, svenska folkmusikerna Esbjörn Hazelius och Johan Hedin, som båda tidigare spelat i Konserthuset i olika konstellationer, kommer 5 oktober. South Maxico är ett jazzband med inte mindre än två gitarrister – Max Schultz som drar åt blueshållet och Erik Söderlind som är mera rakt jazzig. De kommer 17 oktober och helgen därefter är det dags igen för kanadensiska Wendy McNeill som gjort svårslagen succé på Konserthusets Homebrew-festivaler tidigare. Alla som hört henne vet att man blir alldeles lycklig.

2 november är det dags för tre skickliga spelmän. Torbjörn Näsbom, Anders Jakobsson och Sebastien Dubé har det gemensamt att de förutom spelmannaskapet också spelar klassik musik i orkester. Dubé ingår ju dessutom i Ale Möllers band.

Flaskor från minibaren

 

Bakom namnet Wildbirds & Peacedrums döljer sig en sångerska, Mariam Wallentin, och en slagverkare, Anders Werlin.

De har utsetts till årets Jazz i Sverige-artister 2008 och spelar på Konserthuset 4 november. Sist ut i restaurangen 19 november är Alberto Pinton Quintet & Per-Åke Holmlander, den sistnämnde spelar tuba.

Naturligtvis blir det en hel del Ale Möller i höst också. Han myser över en sommar med en månadslång turné, ”fantastisk”, och ordentlig repetitionstid innan konserten med bandet 11 oktober.

– Då presenterar vi musik som varken ni eller vi har hört, säger han.

Nyskrivet alltså. Natten till torsdagen ägnade han till exempel åt att skapa ett arrangemang med hotellattiraljer, små schampoflaskor och flaskor från minibaren.

Återförenas

 

Redan första gången Ale Möller och hans band spelade ihop med symfoniorkestern bestämde de att de skulle göra det igen. 26 november är det dags.

– Det blir symfonisk musik i vår tappning, säger Ale Möller och förklarar att stycket ”El amor brujo” av Manuel de Fallas bottnar i folkmusiken så cirkeln liksom sluts.

Det blir naturligtvis också en del av bandets musik under den konserten.

Ale Möller och ett helt gäng av hans folkmusikkompisar bjuder också på traditionsenlig Jul i folkton 6 december. Biljetterna till Konserthusets arrangemang släpps i morgon.

Mer läsning

Annons