Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mariette sprider pepp

/
  • Med Pridelåten
  • I sommar har Mariette släppt ep:n
  • Mariette tv-debuterade redan som 16-åring i TV4:s
  • Mariette funderade länge innan hon kom ut som homosexuell.
  • Mariette har sjungit och spelat så länge hon kan minnas.

"Säg upp dig! Gör slut! Kom ut!"
Mariette har en egen slogan, och hon uppmanar alla att bryta sig fria från negativ energi och fördomar.
– Våga lita på magkänslan, för magen har oftast rätt, säger sångerskan bakom årets Pride-låt "My revolution".

Annons

"Sikta mot stjärnorna", "Idol" och nu senast Melodifestivalen. Mariette har stått på scen inför miljonpublik gång efter annan. Vem hade kunnat tro att hon som barn var för blyg för att kliva in i rampljuset? Att hon älskade att sjunga, men inte ville synas?

– På släktkalas när jag frågade om jag fick sjunga någonting så ville jag inte att någon skulle se mig, så jag stod alltid bakom en dörr och sjöng. Det var succé varje gång, men jag var så himla blyg. Det var ändå något eggande i det, jag fick en liten kick, berättar hon.

Det tog några år innan hon började njuta av att stå längst fram på scenen. Mariette gick musikgymnasium hemma i Halmstad, men inte heller där solade hon sig i strålkastarljuset. Åtminstone inte till en början.

– Man satt på fritidsgården och de sade: "Mariette, kan du inte spela någonting?". Det var jättekul att alla tyckte att det var bra, men då måste de släcka ned hela rummet. Och så satt alla och väntade, tysta i ett mörkt rum. Ju fler spelningar jag fick desto mer insåg jag att det inte höll i längden. Sakta men säkert tog jag mig förbi.

Hon sitter på en takterass på ett hotell i centrala Stockholm, en fleecepläd skyddar mot blåsten för att en envis förkylning inte ska bli värre. Det är lugnet före stormen, sommaren är fullbokad med tv-inspelningar, konserter och framträdanden i samband med Pridefestivalen. Nya singeln "My revolution" är årets Pridelåt, en peppande dänga som hon hoppas ska inspirera människor att våga. Våga lita på magkänslan, våga bryta med negativa mönster.

– Min manager Tommy kom på en slogan som lyder: "Säg upp dig, gör slut, kom ut". Det betyder inte att alla ska säga upp sig och bli gay, utan att man ska sträva efter att vara i den situationen där man mår som bäst. Om man inte trivs på sitt arbete och går runt och har ont i magen så ska man göra något åt det. Det här ska vara en pepp-låt! förklarar hon.

Till viss del handlar den förstås också om att våga komma ut som den man är, oavsett sexuell läggning.

– Jag vill peppa till att finna styrkan att bara göra det. Jag vet att många går och funderar för länge, och när man väl tar steget så blir allting mycket lättare och det känns som att man plötsligt går på moln i stället för tung asfalt.

Själv kom hon ut som homosexuell under gymnasietiden.

– Men då hade jag också haft det i mig ganska länge och gått och tänkt på det, säger hon och berättar att hon var lättad när hon efteråt insåg att hon hade sina vänners fulla stöd och att hon oroat sig i onödan.

Det var också under gymnasieåren som hon började spela mer och mer ute. Tillsammans med tre skolkompisar bildade hon ett coverband, och så fort bandmedlemmarna hade tagit körkort begav de sig ut på vägarna.

– Jag tror att jag lärde mig väldigt mycket om att vara ung kvinna i musikbranschen. Vi var ändå rätt starka. Men man stötte ju på fördomar, från till exempel ljudtekniker som suckade när det kom fyra tjejer. "Åh, nu blir det en sådan där dag på jobbet igen när ingen kan spela". Men så soundcheckade vi och var bra, liksom. Just det där bemötandet man får i början, men det är skönt att man vet att det går att motbevisa.

Tycker du att den inställningen har förändrats?

– Det har hänt jättemycket på de här tio, tolv åren. Det är så många kvinnor som kommer fram, och man blir så glad när det kommer nya instrumentalister och vokalister men också ljudtekniker och ljustekniker. Jag kan räkna på ett finger hur många gånger jag haft en kvinnlig ljudtekniker. Det är så himla mansdominerat. Det behövs verkligen fler kvinnor på de posterna.

Mer läsning

Annons