Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än bara musik på hardcorefestivalen

/
  • Spelar i kväll. Anchor som nyligen varit på USA-turné  står för straight edge och veganism och är ett av många intressanta band på  helgens hardcorefestival.

På lördag håller arrangörsgruppen 026 Hardcore i tyglarna på Kungen, där de för andra gången i år sätter upp en nykter endagsfestival med sex band.

Annons

Språkröret Thomas Florén uppmanar publikdeltagare att dyka upp tidigt, då insläppet öppnar redan kl 15:30 och det blir filmvisning innan första bandet intar scenen.

– På alla våra arrangemang finns en tanke om att det inte bara ska handla om musik, säger Thomas. Vi vill att det ska bli en heldag där människor kan träffas och prata över en fika innan banden börjar spela. Vid fyratiden visar vi dokumentären ”American hardcore” som tar upp ganska vettiga grejer om vilka värderingar de gamla banden hade och hur scenen såg ut förr i tiden.

Det är väldigt stor spridning mellan de sex bokade bandens stilar.

Allt från den hårdaste sortens metalinfluerade machohardcore till melodiös emo står på menyn.

Festivalen ämnar visa upp mångfalden som finns inom den lilla svenska hardcorescenen.

– Vi försökte även boka Suis La Lune som skulle ha fullbordat genrespektrat men de var tyvärr inte tillgängliga den här helgen. Därmed saknar vi tyvärr stökig och knepig nittiotalsemo, men utöver det har vi täckt hela fältet och vill visa hur brett det kan låta trots att alla i grund och botten sysslar med samma sak.

Arrangörsgruppen 026 Hardcore har växt snabbt sedan den satte upp debutkvällen i Bildas lokaler på Fältskärsleden i våras.

– Första kvällen som sattes ihop var vi fem stycken som låg bakom, den här helgen är vi 15 personer som hjälps åt och samtliga nytillkomna är ynglingar som vill vara med och styra och ställa. Att få den yngre generationen att intressera sig för hardcore och starta egna band var det vi ville när vi satte igång alltihop, och dit har vi redan nått. För oss som är äldre har fokus hela tiden varit att ge något till de som är tonåringar idag, det är dem det här handlar om i första hand – inte oss.

Till det drogfria arrangemanget förväntas det komma kring hundra deltagare.

– Vi förväntar oss en ganska bred publik. Många av de som brukar hänga på Bilda inne i Gävle kommer dyka upp men även de gamla uvarna som brukar ses på Kungen får vi nog hit. Jag gillar verkligen det med Kungen som lokal, den bjuder in till väldigt intressanta blandningar av folk.

Mer läsning

Annons