Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moore har spelat sista bluesen

/
  • Vila i frid. Gary Moore föddes i Belfast på Nordirland 1952. Han dog på söndagen, 58 år gammal.

I somras var Gary Moore ett av huvudnamnen på festivalen Sweden Rock i Sölvesborg. På söndagen avled gitarristen in på ett hotell i Costa del Sol i Spanien. Han blev endast 58 år gammal.

Annons

För drygt 20 år sedan låg Gary Moore på de svenska topplistorna med bluesballaden ”Still got the blues”. Skivan med samma namn toppade den svenska albumlistan i hela tolv veckor år 1990.

Men det var som hårdrocksgitarrist Moore först gjorde sig ett namn. Karriären började redan 1969, då den endast 16 år gamla Moore blev gitarrist i bandet Skid Row, där Phil Lynott var sångare. Lynott fick sparken från bandet samma år och bildade i stället Thin Lizzy.

När bandets gitarrist Eric Bell lämnade bandet under fyra månader 1973 hoppade Moore in. Han värvades återigen till bandet 1978 och kom att återvända till Thin Lizzy flera gånger under åren som kom.

”En superb gitarrist”

– Jag kan fortfarande inte tro att det är sant. Han var en superb gitarrist och en dedicerad musiker, sade Eric Bell till BBC efter att han fått beskedet om Moores bortgång på söndagen.

Men även om Moore var ett stort namn inom hårdrocken, var det som soloartist han var mest aktiv.

Under sina nästan 40 år som soloartist släppte han fler än 20 fullängdsalbum. Och de sista 20 åren var det bluesen som var Moores största kärlek. Den största kommersiella framgången kom med ”Still got the blues” 1990.

– Gary var i mångt och mycket världens bästa gitarrist. Han var både teknisk och känslig. Det är få som behärskar båda delarna. Han behärskade varenda musikstil i världen, säger den svenska frilansjournalisten Jörgen Holmstedt till Aftonbladet.

I julas blev Holmstedt klar med en dokumentär om Thin Lizzy och Gary Moore som han jobbat på under nio år.

Spelade på Sweden Rock

Förra året återvände Gary Moore till sina hårdrocksrötter då han var ett av dragplåstren på festivalen Sweden Rock. Det kom att bli hans sista konsert i Sverige.

Mer läsning

Annons