Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MUSIK: Sprittande rytmer och fina popmelodier på Yasts andra album

/

Annons

Det gigantiska reverbet sluter in lyssnaren i en behagligt dåsig känsla. Melankoli krockar mot lyckoskimmer; sprittande rytmer mot fina popmelodier.

Det skrivs alltid om reverbet – rymdklangseffekten – när det skrivs om till Malmö flyktade Sandvikenbandet Yast. Men det är svårt att komma ifrån. Reverbet är så dominant i ljudbilden att till och med flangern – den cirkulerande ljudeffekten på gitarren som i normala fall brukar sno åt sig alla uppmärksamhet – som kommer in i Friends får se sig spela andrafiolen.

LÄS OCKSÅ: Sandvikenbandet Yast fräschar upp gamla demos på nya plattan

Ibland blir det som att effekterna skymmer sikten för musiken. Att de skapar dimridåer som av outgrundliga skäl försöker dölja att det finns några riktigt fina popsnickare här, och inte minst en alldeles utmärkt sångare i Marcus “Nopan” Norberg. I sina bästa stunder får “My dreams did finally come true”, bandets andra album, mig att tänka på The Church (om än i beslöjad tappning). Men det går också tankar till shoegazing och amerikansk sen 80-talsindie. Det är med andra ord inte en värld av skillnad från två år gamla debuten men allt har skruvats åt lite hårdare. Produktionen är bättre och de enskilda beståndsdelarna är mer väldefinierade. Norberg har utvecklats som sångare, basen har fått en tydligare plats i ljudbilden vilket hjälper till att släppa fram de fina melodierna och dessutom har låtskrivandet vässats, inte minst på favoriter som nämnda "Friends" och hemstadshyllningen "Sandviken".

Mer läsning

Annons