Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nanne en förebild för unga tjejer

/
  • Bra kondis. Nanne Grönwall är hyperaktiv, dansar, snurrar, skuttar och sjunger samtidigt på scen.

Annons

Ambivalens är första ordet jag får i skallen när jag ser Nanne Grönvall. På ett plan tycker jag det är tragiskt att en 48-åring degraderas till att göra dagispop och har samma fans som Amy Diamond.

På ett annat plan är hon ju en enorm förebild för unga tjejer.

Det här visar hon på Konserthuset i kväll. Av sju kompmusiker är bara två män; en gitarrist och Nannes make Peter Grönvall på keyboards. Ur feministiskt perspektiv är bandet imponerande och, som sagt, förebilder. Med största säkerhet ville säkert nån tioårig flicka i publiken ha ett trumset efter att ha sett den fantastiska tjejtrummisen banka skiten ur pukorna med sitt djungeltrumkomp. Tur det är jul snart.

Nanne hyllar också individualismen och det självständiga tänkandet. Hon får hela publiken att sjunga skit i vad jag gör, pissenisse och samtidigt gubbhytter publiken med nävarna. Så i den där dagispopen som fungerar utmärkt i schlagersammanhang bor det en liten revolutionär på Nannes axel.

Bland de givna låtarna i kvällens tvåsetare fanns Avundsjuk, Jag Måste Kyssa Dig, Håll Om Mig, Den Vilda från tiden med One More Time och allt annat vi hört i schlagern genom åren. Så de obligatoriska tonartshöjningarna regnade som manna från himlen på Konserthuset. Men det var även kul att få höra annat än hennes schlager- och dagispop också. Nanne var ju med och skrev Cecilia Vennerstens megahit Den Vackraste och Nanne sjunger den till den äldre delen av publikens stora lycka. Några covers blir det; Tomas Ledins Inatt Är Jag Din förvandlas till ett tungt rocknummer och Janis Joplins Mercedes Benz går väl sådär. Att jag tycker det beror naturligtvis på att jag såg Sveriges Joplin, af Ugglas, igår.

Och så har vi det här med hennes stil på scenen. Nanne Grönvall får ju vilken Duracellkanin som helst att framstå som en trebent sköldpadda. Hon är hyperaktiv, dansar, snurrar, skuttar och sjunger samtidigt vilket kräver enorm kondition, fysik och röstkontroll. Det är inte konstigt att hon blir andfådd och måste hålla en del monologer mellan sångerna.

Musiken är som sagt inte min kopp te, men det går inte att bortse från vilken inspiration Nanne och hennes band är för yngre tjejer. I veckan kanske brevlådan på Helges svämmar över med ansökningar.

Mer läsning

Annons