Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nergal i Behemoth i stor tv-intervju: "Träna, äta, sova och le är inte rock’n’roll men vad jag mår bra av"

Från ryska bannlysningar till sjukhussängar och hot om döden. Från rock’n’roll-livet till bara livet. Från det oväntade till en barberarsalong hemma i Polen. När Mittmedia tar sig ett snack med Behemoths starke man träder en ödmjuk fram som går betydligt mycket mer i dur än moll.
– Träna, äta, sova och le mycket är inte direkt rock’n’roll men det är vad jag mår bra av.

Annons

Vi skriver år 2016 i kalendern och polska Behemoth är fortfarande bland det mest ondskefulla man kan boka. I alla fall om man får tro på ryska purister. Varför är ni egentligen bannlysta från Ryssland?

Det är ingenting annat än en väldigt långt historia, berättar grundaren, sångaren och gitarristen Adam ”Nergal” Darski. I grund och botten handlar det om att någon på felaktiga grunder är rädd för det vi gör och på så vis saboterar för våra ryska fans. När vi senast hamnade i onåd där (2014) hade vi alla de tillstånd vi behövde och allt pappersjobb var gjort men ändå räcker inte det då den enskilda mannens makt ibland är allt för stor. Sedan är inte förhållandet mellan Polen och Ryssland det bästa. Det är mycket byråkratiskt som ligger bakom och spökar. Vi har dock inte gett upp om Ryssland. Jag älskar Ryssland och hyser inget agg alls mot landet. En dag kommer vi åter att glädja fansen vi har där och det är många.

Tv-klippet: Stor tv-intervju med Nergal från Behemoth på Gefle Metal Festival

Och dedikerade.

– Verkligen dedikerade! Sedan är jag intresserad av Ryssland i överlag och de har den överlägset bästa litteraturhistorien i hela världen. Bara en sådan sak gör att jag aldrig kommer att ge upp på grund av politiskt skit.

2010 drabbades du av leukemi, är du helt återställd nu?

– Helt återställd och starkare än någonsin. Både fysiskt och mentalt. Jag tänker mer på vad jag gör och mer på mig själv. Jag tränar regelbundet för jag mår bra av det. Sådant måste man tänka på, små saker. Träna, äta, sova och le mycket är inte direkt rock’n’roll men det är vad jag mår bra av.

Nergal på GMF 2016.

Fick cancern dig att se livet på ett annat sätt? Kanske vara mer tacksam eller göra saker och ting mer för din egen skull?

– Jag tänker på ett helt annat vis nu och har mer saker att leva för. När jag låg i sjukhussängen tänkte jag på Behemoth och min musik. Behemoth är mitt livsverk, mitt arv. Det är vad jag kommer att lämna bakom mig den dagen jag dör och jag kan bara bygga på det medan jag lever. En sådan sak gör mig ännu mer fokuserad och målmedveten.

Ett annat verk som också kommer att leva kvar är ditt kommande soloalbum. Det beskrivs som en folk- och bluesplatta. Det är inte direkt vad Behemoths fans är vana med.

– Nej, det är en väldigt annorlunda historia men en bitvis mörk sådan. Men det är någonting jag verkligen vill göra. De musiker jag har låtit mig influeras av på det här albumet är exempelvis Johnny Cash, Nick Cave och New Model Army. Väldigt annorlunda influenser men tillsammans bildar de en väldigt intressant helhet.

Nergal på GMF 2016.

På tal om oväntade saker: hemma i Polen äger du en egen barberarekedja. Hur fick du den idén?

– Det är sant och i dagarna öppnar jag den tredje salongen hemma i Warszawa. Det är någonting jag är mycket stolt över och stället är det perfekta tillhållet för män. Allting håller en väldigt manlig framtoning och medan man får den bästa rakningen får man dricka det finaste vinet, den godaste cappuccinon eller den bästa ölen. Det är utan tvekan en bra plats att besöka som man - och man får utan tvekan den bästa rakningen också. Och det är ju egentligen det viktigaste.

Har du möjligen haft tid att kolla utbudet på barberare här i Gävle?

– Nej, tyvärr inte. Men innan jag öppnade min inrättning så googlade jag alltid runt på barberare och besökte dem medan vi var på turné för att få mig en bra rakning och insupa lite av atmosfären. Lite som för att plocka med mig det bästa hem till Polen igen. Man ska aldrig underskatta en bra rakning.

Nergal på GMF 2016.

Om vi går tillbaka till ert senaste album ”The Satanist” (2014). När det släpptes var du uppriktig nog att erkänna att det inte var ert bästa album men det absolut mest ärliga. Står du fast vid den åsikten ännu i dag?

– Absolut! Jag vet att musiker oftast distanserar sig från sina verk med tiden men jag är tvärtom. Jag är så jävla nöjd med plattan och lyssnar fortfarande på den. Ofta. I bilen. På gymmet. Det må verka konstigt men jag lyssnar på den som ett fan och inte som om det vore mitt eget verk. På så vis kan jag uppskatta den ännu mer.

Tidigare i år var du ut på turné tillsammans med Abbath. Som alla vet lirar Abbath tillsammans med Bömbers under fredagskvällen på Gefle Metal Festival och på lördag tillsammans med Abbath. Han framstår som en kille helt utan vett och sans så hur är han att turnera tillsammans med?

– Om Olve ”Abbath” Eikemo framstår som det så är han världens bästa galning. Han är så pass genuint äkta och rolig att ha och göra med. Både av och på scenen. Jag såg deras spelning varje kväll under turnén. En turné som förresten är den bästa vi någonsin har gjort. Allting fungerade äntligen klockrent. Från crew till förband.

Läs mer: Recension: Behemoth på GMF 2016

Mer läsning