Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tradition av Sputnik?

Det är sannerligen inte varje lördagskväll man kan vandra in på Musikhuset och shoppa loss på en liten marknad erbjudande allt man inte visste att man behöver. Obskyra jazzplattor på vinyl, en t-shirt broderad med det käcka modeordet ’Analklåda’ eller en femtiotalsfrisyr för tjugo spänn; det är bara att välja!

Annons

Konst- och designmarknaden Edge ligger bakom denna möjlighet, medan stans Studieförbund arrangerar Sputnik en våning upp i huset. Nypremiären för scenprojektet vars syfte är att ge okända band en möjlighet att synas och höras erbjuder en brokig skara om sju akter som framför allt mellan indiepop till thrash metal. Kvällen inleds med skatepunk framförd av No One’s Serious och fortsätter med skarpare toner framgnidna av thrashkvartetten Intencity. De sistnämndas energiska framfart kompletteras med en begåvad vokal insats samt den visuella bonusen att gänget kör med enhetlig klädsel i form av gula t-shirts med reklam för Sia Glass. Stenhårt.

Trots att bandnamnet Malfunction antyder defekter finner man inga fel i manskapets, sjukt uppenbart Metallica-inspirerade, hårdrock. Det spelas felfritt och tight med en självsäker attityd som mörkar faktumet att sången inte är av högsta klass. När publiken börjar ramla in med en allt högre frekvens framåt niosnåret går kvällen ännu i elgitarrens tecken. Merciless Entity framför melodiös metal som ekar av senare års Paradise Lost, fast med kvinnlig sång.

Efter att mörkret lagt sig till ro kontrar musikanterna med att skicka fram sina muntrare orkestrar, och lördagen fortsätter mot natten med en ansenlig skara parkerad framför scenen. Om fler av Gävles invånare får upp ögonen för Sputniks arrangemang må detta bli en månatlig helgtradition snarast.

Mer läsning

Annons