Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohämmad respons när Spegeln fixade punkfest

Vad som definierar punken är en fråga som ofta diskuteras på stans spelställen. Det är dock sällan representanter från den första generationen punkare finns närvarande för att göra sina röster hörda, något som punkfesten på Spegeln ändrar på.

Annons

En uppfriskande insikt är att sammankomsten nyttjas till allt annat än den yngre generationens tvångsmässiga genredefinierande. Det finns viktigare saker att ägna sig åt, gemenskap till exempel. Stämningen är avsevärt mycket vänskapligare än under en typisk klubbkväll i Gävle.

Att agera enmansshow är en akt som i sig självt är väldigt inspirerande. Perre Lindbergs scenuttryck är också något mycket speciellt som är svårt att fånga i ord. Insvept i rökelse strömmande från ett altare placerat vid sin sida spelar han sin elgitarr likt en mer psykedeliskt betonad John Frusciante. Själv härrör Perre sitt uppträdande snarare till Billy Bragg, med vars tonkonster han avslutar sitt set.

Från en sorts kraftuppvisning till en annan, kvartetten P.D. (med arrangören Micke Hyvärinen på gitarr) står för rock ’n’ roll med fuck you-attityd som genomsyrar första till sista trumslaget. Att publiken tar till sig gänget är tydligt i den ohämmade fysiska respons som utspelar sig. Utöver den situationsenliga pogodansen skådas såväl twist som tryckare ute på golvet. Medan P.D. representerar den spelskickligare utvecklingsfasen av punkrocken kör Stockholms Aooosch! en avsiktligt stökigare hyllning till 77-punkens energi.

Mellan eget material och ett urval av covers piskar konstellationen fram redigt med nostalgisk såväl som färsk rebellattityd. Festens DJ Urrke Thunman gör ett bejublat gästinhopp som sångare för att sedan göra en lika engagerad insats som extatisk åhörare. Kvällens zenit uppnås i samma stund som Sex Pistols ”God save the queen” framkallar allsång längs samtliga led. Ett fenomen som sannolikt levde vidare under efterfesten som följde på Heartbreak Hotel.

David Jannati

Mer läsning

Annons