Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohly får hjälp av vänsterbandet Florence Valentin

/
  • När Lars Ohly kommer till Gävle är det som uppvärmning åt Florence Valentin. Här är sångaren Love Antell.

I dag kommer Lars Ohly till stan.
Inte något för På Gång att skriva om vanligtvis.
Men han har fint musiksällskap med sig: Florence Valentin.

Annons

Buden om var Florence Valentin ska spela någonstans i Gävle har varit olika. Först spårade På Gång upp att det var i Stenebergsparken, sedan skrev bandet på sin Myspace-sida att det var ”torget i Jävle”, men nu är slutbudet Boulognerskogen.

Att vänsterpartiets ledare Lars Ohly värmer upp för Love Antell är helt naturligt. Få skriver så politiska, och så röda, låttexter i Sverige i dag som Love Antell.

Men han vill inte ta steget från scenen till Riksdagen.

– Jag vill slå från underläge, vilket du inte kan som politiker. Jag vill ta fram det som sopas under mattan, ge en röst åt de som aldrig får en röst, säger han till TT Spektra.

Florence Valentin låter som sneakerssnorungar som snor din öl på en fest. Love Antells texter stirrar samtiden i vitögat, sett från ungdomsgängen som hänger utanför McDonalds. Det är ett perspektiv mellan barnets och den vuxnes, betraktande och beskrivande en svårbegriplig värld.

Senaste skivan, ”Spring Ricco”, är enligt På Gång en av årets bästa skivor. Den är som att läsa en alternativ kvällstidning, med ämnen som dödsmisshandeln på Kungsholmen i Stockholm (”spring allt du kan Ricco / det är det här dom har väntat på / nu ramlar du snart / dom slutar aldrig slå”) och Jörg Haiders bilkrasch, en brinnande aktualitet i ämnesvalet som gör att Florence Valentin känns här och nu.

Det är inte bara låttexter som tar upp aktuella ämnen från samhällsdebatten. På spelningar tidigare i vår har Antell bland annat pratat i mellansnacken om arbetslösheten, regeringens brister och ungdomars svåra situation i Sverige i dag.

– Jag vill inte hytta med pekfingret och stå med plakat men det känns viktigt att rikta kritik mot det som är fel. Låtarna ska vara euforiska, roliga att dansa till, men att bara reducera musik till olika kroppsfunktioner räcker inte. Jag vill få folk att tänka till också.

Håkan Hellström och Glasvegas är referenser som ofta nämns tillsamans med Florence Valentin, vissa använder hellre ord som ”plagiat” än ”referenser”.

– Jag är i alla fall ingen Annika Falkengren som snor folks stålar och ger sig själv en bonus, säger Love Antell.

Förutom Florence Valentin spelar Love Antell även i Perssons Pack.

– Det är ett hedersuppdrag att få ge extra strängar till dem. Persson är äldre än mig, en förebild. Vi gör några spelningar tillsammans men det blir många krockar också – och då prioriterar jag Florence Valentin. Men Persson klarar det så bra själv. Han kan spela själv i timmar, utan fungerande PA-anläggning.

Mer läsning

Annons