Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Gång i Melodifestivalen

/
  • KLAR. Malena Ernman från Sandviken är redan klar för finalen. De andra, som Sarah Dawn Finer, får kämpa i

Förlorarnas afton.
SVT väljer att kalla det "Andra chansen", men På Gång säger som det är: Förlorarnas afton.

Annons

Statistiken talar sitt tydliga språk. Ingen har någonsin vunnit "Melodifestivalen" efter att ha tragglat sig igenom "Andra chansen". Som bäst kan man hoppas på ett nytt tillfälle att sprida sitt namn för svenska folket, en chans som visserligen inte ska underskattas.

Shirley Clamp har kommit närmast, med sin andraplats 2004, som hon tog genom att först ha triumferat i "Andra chansen".

Vissa låtar tjänar på att få en ny chans att glänsa, i synnerhet ballader som kan kräva flera genomlyssningar för att nästla sig in i människors hjärtan. Något som i år kan gynna Sarah Dawn Finer.

Efter 2005 har ingen Andra chansen-finalist kommit bättre än femma. 2007 och 2008 var de bara sexa som bäst genom Sonja Aldén och Nordman. Men trots den negativa trenden ser det ljust ut i år, menar Christer Björkman.

– Det är möjligt att det funnits en sådan trend de senaste åren, men jag tror att den bryts nu. Det finns ohyggligt många effektiva låtar i finalen. Det kommer att bli rekordjämnt.

Jaja, det gäller väl att hypa Förlorarnas afton. Sms-pengarna måste håvas in i SVT-kassan.

***

I "Andra chansen" ska även den Internationella juryns val även tillkännages. Ni vet, den där gruppen av utländska ... ja, vad är de egentligen - schlagerexperter? - som tydligen arbetar under Petra Medes klänning, som utöver tävlan ska plocka fram ett bidrag. Alltså den som inte ens klarar sig förbi Förlorarnas afton. På Gång skulle inte rekommendera att satsa pengar på det bidraget i finalen.

***

Sandvikens Malena Ernman är som bekant en vinnare redan. Medan de andra svettas under Förlorarnas afton är Malena Ernman i Frankfurt och pysslar om den karriär som hon redan har, långt bort från Christer Björkmans skugga.

Mer läsning

Annons