Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter, Bjorn and John goes punk

/
  • Poppis over there. ”Under en period sågs vi verkligen som den nya, coola grejen. Nu är läget mer stabilt”, säger Peter Morén (längst till höger), här tillsammans med övriga medlemmar Björn Yttling och John Eriksson.

I USA forsar Peter, Bjorn and John vidare. De gästar Conan O’Brien, Jay Leno och gör mängder med spelningar i vår. Nu kommer ”Gimme some”, bandets sjätte och lite punkigare album.

Annons

– Förra skivan, ”Living thing”, var minimalistisk. Vi klippte och klistrade mycket i datorn och experimenterade med konstiga ljud, lite synthar och en hel del grejer som folk trodde var synthar men egentligen inte var det. Nu vill vi göra tvärtemot och gå tillbaka till hur vi låter live. Där är vi alltid lite punkigare, säger Peter Morén, en av tre medlemmar i Peter, Bjorn and John.

När de drog igång bandet i Stockholm i slutet av 90-talet lyssnade de mycket Eggstone och Bob Hund.

De där skivorna håller fortfarande så bra att de kontaktade Per Sunding från Eggstone som också producerade Bob Hunds första skivor.

– Vi tänkte också att Per nog skulle kunna en hel del om gruppdynamiken i en trio som skriver musik tillsammans, inte minst då han pluggar till psykolog. Det var skönt att få in en fjärde person. Det blir så lätt att man bråkar om samma saker och försvarar samma saker. Det var nyttigt att få in en utomstående som kunde komma med idéer och verkligen säga stopp ibland, säger Peter Morén.

”Nya, coola grejen”

2007 rasslade det igång ordentligt för Peter Bjorn and John. Särskilt i USA. Innan de ens gjort en enda spelning där gästade de Conan O’Briens talkshow och sen blev det större och större spelningar.

– Under en period sågs vi verkligen som den nya, coola grejen. Nu är läget mer stabilt. Vi har fått en trogen publik och det är mycket skönare än att vara den nya hajpen. Förhoppningsvis får vi nya fans fortfarande. Det är viktigt eftersom vi har så många olika stilar, säger Peter Morén.

Redan när de drog igång bandet kände de att det nog var mer realistiskt att ”lyckas” i USA än på hemmaplan. De har aldrig passat in i det svenska musiklivet, inte på riktigt.

– Nu vet väl i alla fall de musikintresserade i Sverige vilka vi är. Men äh! Det är bättre att vi har gjort oss ett namn där. Det bor så mycket folk i USA. Men på längre sikt, med barn och familj, vore det ju skönt med en större bas här hemma också, säger Peter Morén.

Inte gnälla

Han tycker att polletten med information om hur bra det verkligen gick för Peter Bjorn and John i USA, aldrig ramlade ner i Sverige.

– Det känns som om media väljer vissa artister som är mer värda att följa än andra. Men inte ska jag gnälla på det, säger Peter Morén.

Nu har medlemmarna inte bara bandet, utan alla har även egna karriärer. Peter Morén jobbar på en ny soloskiva, Björn Yttling har ett jazzprojekt och hyllas för sina produktioner med Lykke Li och Anna Ternheim medan John Eriksson är med i Holiday for Strings.

– Jag tror att allt det där andra betyder jättemycket. Man lär sig spela låtar på olika sätt och det är bra med pauser. Då kan man komma tillbaka med nya fräscha idéer. Jag kan inte sitta och vänta på de andra heller, så då gör jag väl egen musik då. Man måste utmana sig själv hela tiden, säger Peter Morén.

Mer läsning

Annons