Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Punkikon får årets Polarpris

/
  • spelar i stockholm. Patti Smith får årets Polarpris för sin konstnärliga bredd. Juryn kallar henne för en ”Rimbaud med Marshall-förstärkare”. I samband med prisceremonin i augusti ger hon en konsert i Stockholm.
  • Nyskapande. Kronos Quartet belönas för att de har ”revolutionerat stråkkvartettens möjligheter”.
  • Punkikon. Patti Smith vid en spelning  i Stockholm 1976.

Punkdrottningen Patti Smith och den hyllade stråkkvartetten Kronos Quartet är 2011 års mottagare av Polarpriset. De belönas för sitt gräns­överskridande arbete och sin musikaliska nyfikenhet.

Annons

”Because the night”, ”Gloria” och ”People have the power”. Visst har Patti Smith legat på listorna men hennes konstnärliga gärning ligger utanför den kommersiella sfären. Genom åren har hon bytt skepnad flera gånger. Ursprungligen poet och senare punkrockens härförare.

Juryn kallar henne för en Rimbaud med Marshall-förstärkare som ”förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer”.

I ett mejl till TT Spektra uttrycker hon glädje över priset:

”Det är väldigt tidigt i New York men jag har redan blivit väckt av gratulationer från hela världen. Jag ser mycket fram emot att få komma till Stockholm och dela denna upplevelse med alla. Jag vill passa på att tacka Polarpris-nämnden för deras förtroende för mig och för mitt arbete och jag ska göra mitt bästa för att fortsätta producera verk som lever upp till prisets ära”.

”Fantastisk gärning”

Årets andra pristagare saknar kanske Smiths mytbildning men har å andra sidan varit extremt produktiva. Kronos Quartet, bestående av David Harrington, John Sherba, Hank Dutt och Jeffrey Zeigler, har släppt mer än 45 inspelningar i samarbete med kända musiker och kompositörer. En frekvent samarbetspartner är Terry Riley, av många omnämnd som ”minimalismens fader”. De har också jobbat med David Bowie och Tom Waits.

– De har gjort en fantastisk gärning, dels som musiker men de är också enorma inspiratörer. Få har förmågan att åka på turné fem månader per år utan att dräneras på kreativitet, de lyckas ta in inspiration och samarbeta med folk över hela världen, säger Alfons Karabuda ordförande i Polarprisets prisnämnd.

Konsert med Patti Smith

Polarpriset delas ut vid en ceremoni i Stockholms konserthus 30 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare. I samband med prisceremonin anordnas också Polar music talks där pristagarna talar om sina respektive konstnärskap. 31 augusti spelar också Patti Smith på Stockholms konserthus.

Niklas Kjellberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons