Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radion storsatsar på lokal musik

/
  • Grym satsning på lokal musik. Kerstin Carlsson och David Holm på Radio Gävleborg gör en storsatsning på lokal musik. Som avslutas med en direktsändning av Local Heroes Galan.

Radio Gävleborg flyttar om i tablån och storsatsar – de spelar bara lokal musik i 30 timmar. Och så avslutar de med att direktsända Local Heroes Galan.

Annons

– Det här är nog den enskilt största satsningen på lokal musik som vi har gjort, säger Kerstin Carlsson som är programchef på Sveriges radio Gävleborg.

Det ingår i lokalradions uppdrag att satsa på lokal musik, förklarar hon, och tidigare har ju radion delat ut sitt Musikpris, de har sänt demotoppar och anordnat tävlingen Topplistan med lokal musik.

Men nu tar de alltså i riktigt ordentligt, plockar bort flera ordinarie program och spelar musik som kommer från länet. Det hela drar igång klockan sex på morgonen fredagen 28 januari och pågår, med vissa avbrott för sportsändningar heliga kor som ”Ring så spelar vi” och ”Melodikrysset” fram till och med Local Heroes Galan (som ju är Arbetarbladets glammigaste påhitt där vi delar ut skitsnygga statyetter till det bästa i den lokala musiken under 2010 – läs mer om det på arbetarbladet.se/galan).

– Jag tänker mig att det blir som Grammisgalan ungefär, ”och in på röda mattan kommer nu Rolf Lassgård...,” att det ska kännas riktigt festligt. Det känns rätt att avsluta med att visa upp det bästa som gjorts i länets största stad, säger Kerstin Carlsson.

– Galan är ju en hyllning till det lokala musiklivet och det är ju vår sändning också, det blir som en uppeppning, säger programledaren och musikredaktören David Holm.

Rymmer alla genrer

Han har redan börjat samla in låtar.

– Vi har ju ganska bra koll på det som är aktuellt nu, men inte alls lika bra koll på dåtiden och framtiden, säger han.

Och tanken är också att alla genrer ska rymmas i maratonsändningen

– Dragspel, klassiskt, folkmusik, pop, rock..., rabblar Kerstin Carlsson.

– Det kommer inte att låta P4, konstaterar David Holm. Inte hela tiden i alla fall.

Ungefär 300 lokala låtar handlar det om. Och allt är av intresse, kan man säga.

– Men det är ju bra om det finns utgivet på nåt sätt, på Spotify eller så. Och så är det bra om man kommer med tips på låtar, så att jag inte behöver sitta och lyssna igenom hela album och sen ändå kanske väljer ”fel” låt, säger David Holm.

Spelar i direktsändning

Han tänker också gräva i den skattkista av liveinspelningar som radion gjort genom åren för att hitta guldkorn där.

Och så bakas allt ihop till olika program, några med gästprogramledare, som fördjupar sig i vissa genrer, som punk, som ju var stor i Gävle eller klassisk musik till exempel, och andra bredare program. De tänker sig också att bjuda in olika musiker som kan spela i direktsändning. Och kanske hälsa på på Konserhuset på fredagen mitt under galaförberedelserna.

Fatta vad fint.

MEJLA IN DIN LÅTÖNSKNING

musikkartan.gavleborg@sr.se

Mer läsning

Annons