Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RECENSION: Yast förvandlas till en svärmorsdröm på Söders Källa

/

Annons

Alla helgons natt kan nog kallas för årets blodigaste och kanske omysigaste kväll.

Men på Söders källa flyter som tur är inget blod, istället slår hjärtat i takt med behaglig indie och elektronika.

Förband nummer ett, Wild invalid, skapar en elektronisk air av värme och dagdrömmeri.

Alpha Mound tar sedan över den drömska stafettpinnen och förvaltar den väl. Dova trummor blir till ett elegant och atmosfäriskt beat som övertygar direkt. Några personer dansar introvert och stämningsfullt framme vid scenen.

Mystiken tätnar när trion ”Krig” tar över spakarna. De bygger en inlevelsefull och känsloladdad ljudbild som ackompanjeras av scenkläder av det ockulta slaget.

Yast kunde knappast få en värdigare upptakt när de nu är tillbaka med ett nytt album, ”My dreams did finally come true”. Deras mjuka indiepop har förfinats och är kanske ännu mjukare än sist. Men de här grabbarna från Sandviken har heller aldrig heller utgett sig för att vara något annat än vad de är.

På Söders källa blir Yast mer en svärmorsdröm än ett mittfinger åt världen. Det mest rebelliska i mellansnacket är: ”Gävle är en förort till Sandviken”. Vilket får spridda personer i publiken att nicka gillande. Samtidigt hörs också ett ljud från köket av ett glas som tappas mot golvet. Kanske var Gävle inte redo för den oväntade snytingen från Sandviken.

De släpiga gitarrerna och hesa stämmorna bildar en melodisk helhet. Förbandens mörkare sinnesstämning fasas ut av de positiva harmonierna.

Publiken är ganska svårflörtad trots att Yast bjuder upp till dans.

Det är egentligen först under andra halvan av spelningen som något händer på riktigt. Det är kanske den gitarrtunga ”Förstår” som får allt att släppa loss och knaka på ett bra sätt i fogarna. Det är någonstans där som allt är som bäst.

Mer läsning

Annons