Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock’n’roll med hetta i replokalerna

/
 • ställer sig i startblocken. Sveng är ett av två band som spelar på Rock Camp,         ett sommarlägret i Sandviken. När veckan är slut har de gjort en skiva med en egenskriven låt.
 • En låt klar. Trots att det bara gått två och en halv dag på lägret när På Gång besöker dem, har The Intros redan gjort klart sin första låt.
 • Inomhus. Rock Camp i Sandviken är sommarlägret där man stannar inomhus i värmen och nöter rock. Här Mikaela Palmeby i Sveng.

På sommarlägret Rock Camp i Sandviken finns det inga vuxna som tvingar kidsen att vara ute i solen och röra på sig. Här är det hårt jobb inne i replokalen som gäller.

Annons

”Okej, nu kör vi!” säger ledaren, och den tuggummituggande trummisen trampar igång ett självsäkert beat.

De andra faller in en efter en, bassynten, sen gitarrerna på varsin flank, pianisten som sitter lite nedanför scenkanten och sedan de två sångerskorna som sitter på varsin stol bredvid varandra, lite på sidan. Lagom till refrängen ställer sig basisten upp och kör en catchy slinga på trumpet. Sedan kommer handklappet.

”Bra låt!”, säger jag när den är slut. ”Men vilka har skrivit den?”

– Det har vi gjort själva, svarar någon i gruppen.

De skrev den i går, får jag veta. I morgon spelar de in den på skiva.

Det är svettigt inne på Rockhuset i Sandviken, trots att fläktarna går i taket. Solen tvingar sig in genom skitiga, gallerförsedda fönster. Bandet som står framför mig kallar sig ”The Intros”, och de bildades för två dagar sedan. Medlemmarna är i 14-årsåldern.

– Det var mamma som såg en affisch om det här på stan och messade mig och frågade om jag inte skulle vara med, berättar Beatrice Rymbacka, som är en av deltagarna.

– Och jag tyckte det verkade kul att inte bara vara hemma. Dessutom kändes det roligt med ett läger med musik. För musik är det enda jag håller på med.

En liten bit ner i korridoren, i en ännu varmare replokal, repar bandet Sveng, som består av medlemmar mellan 10 och 13 år.

Deras låt är lite hårdare än The Intros, med skavande gitarrer och oväntade trumkomp.

Gitarristen Linnéa Nilsson klagar stönande över hettan när de dragit igenom den, men ledaren David Björk säger uppmuntrande att det är så det ska vara, det är rock´n´roll med hetta. Sedan berömmer han henne för att hennes gitarrsolo blivit så bra.

David Björk är tillsammans med Christoffer Gustafsson den som har dragit igång Rock Camp, som är ett sommarläger för ungdomar som vill börja spela i band. När det gäller mer organiserad musikverksamhet för ungdomar så finns det ett behov av sådana här saker, tycker han.

– Kulturskolan och kommunala musikskolan är mer inriktad på klassisk musik, folkmusik och jazz, säger han. Så vi tänkte att säkert sitter det många som spelar rock hemma för sig själva, som egentligen helst också skulle vilja börja spela med andra. Och det kan de göra här under en vecka på sommaren.

David förklarar också att tanken redan från början var att ungdomarna själva skulle skriva sina egna låtar.

– Jag och Christoffer har själva spelat ihop länge, och för oss har kreativiteten i låtskrivandet alltid varit den starkaste drivkraften. Vi har också båda jobbat mycket med ungdomar, och tänkte att det här skulle vara en kul grej för att få ungdomar att hitta sin egen kreativitet, förklarar David.

Och hittills har det gått över förväntan.

Efter två och en halv dag har båda banden skrivit varsin låt och håller som bäst på att repa in den för den skivinspelning som också ska hinnas med under veckan. Jenny Lindmark, en av sångerskorna berättar om hur processen gått till.

– Vi fick i uppgift att försöka komma på en idé, vad som helst, innan vi gick hem i måndags. Och på tisdagen kom basisten/trumpetaren Rikard Lindahl med en titel: ”Mad Ideas”, och Johan Grundtman kom med ett gitarr-riff.

Med detta som grund byggde de sedan upp låten undan för undan under tisdagen. Det var också då Jenny och Beatrice Rymbacka skrev ihop texten.

Det märks att de har fått kläm på det här med att göra låtar, i båda grupperna. Och att de fått blodad tand. Efter att skivinspelningen är klar kan det mycket väl bli en fortsättning.

Sveng har redan bytt telefonnummer med varandra. Ingen verkar längta ut från de svettiga replokalerna riktigt än.

Stefan Westrin

Mer läsning

Annons