Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronnie Wood har funnit en ny frihet

/
  • Kanske på turné. Rolling Stones gitarristen Ronnie Wood är aktuell med ett soloalbum. Han säger att det legendariska rockbandet kan vara på väg att ge sig ut på en ny världsturné.
  • Ronnie Wood.

Med lite hjälp från goda vänner som Slash och Flea knåpade han ihop sitt senaste soloalbum. Ronnie Wood må sedan länge tillhöra rockhistorien men den mångsidige gitarristen har en lång väg kvar till pension.

Annons

”I’m gonna rock until I drop” – jag rockar till jag faller ihop, säger Ronnie Wood på telefon från London. Orden kommer knappast som en överraskning. Han och kollegorna i Rolling Stones hör till rockmusikens mest seglivade band.

Och trots att många räknat ut honom – alkoholmissbruk och personliga problem har på sistone skapat löpsedlar världen över – så vägrar han lägga gitarren på hyllan. Nu är han aktuell med ett nytt soloalbum – hans sjunde i ordningen – som fått namnet ”I feel like playing”. Albumet släpps på onsdag.

Skivan gästas av rock’n’roll-ikoner som Slash från Guns N’ Roses, ZZ Tops Billy Gibbons och Flea från Red Hot Chili Peppers.

– Inspelningarna började ganska löst. Det var min kompis Steve Bing som ringde mig när jag var i Los Angeles och frågade om jag ville spela in en skiva, han hade bokat House of Blues-studion åt mig. Så vi åkte dit och Flea dök upp och Slash höll på att spela in sin skiva samtidigt. Innan jag visste ordet av så hade jag grunden till en skiva och då var det lika bra att avsluta den, säger Ronnie Wood.

Musikalisk utbildning

”I feel like playing” vars omslag är gjort av Ronnie Wood själv är mångsidig och blandar rock med blues, soul och reggae. Själv säger han att han trots sin långa karriär på olika sätt fortsätter sin musikaliska utbildning.

– Jag har ett radioprogram där jag gräver i arkiven och spelar sånt som betytt mycket för mig under min karriär. Tanken med programmet är att det ska utbilda lyssnarna, men jag lär mig lika mycket själv, säger han.

Gitarristen Ronnie Wood lär ha undgått få men i dag är konstnären Ronnie Wood på väg att bli väl så etablerad. Bara i år är han aktuell med flera stora utställningar, senast en på The Butler Institute of American Art i Ohio.

– Konsten blir allt viktigare för mig. Att få måla blir mitt eget, mer privata uttryckssätt, medan musiken ofta är en gruppgrej. Jag har alltid målat, ända sedan jag var 12 år och lär fortsätta med det tills jag dör.

”Mer oberoende”

2008 skiljde sig Ronnie Wood från sin fru sedan 20 år tillbaka. Sedan dessa har han sammankopplats med ett flertal unga flickvänner och skandalerna har avlöst varandra. Wood själv verkar dock mest glädja sig åt sin nya livssituation. Han pratar om en nyfunnen frihet.

– Jag har blivit mer oberoende och följer mina kreativa ledtrådar vart än de tar mig. Jag experimenterar mer och känner mig mer bekväm i mitt konstnärskap, säger han.

Rykten om en förestående avskedsturné för Rolling Stones florerar allt mer frekvent. Ronnie Wood varken bekräftar eller dementerar men avslöjar att bandet planerar att träffas snart för att diskutera framtiden.

– Efter par år utan att turnera börjar det klia i allas fingrar, men vi får se vad som händer, inget är bestämt men ett telefonsamtal kan förändra allt, säger han.

Mer läsning

Annons