Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röyksopp gör en "Kleerup"

/
  • INSTRUMENTALT. Röyksopps genombrottslåt

Röyksopp gillar Sverige. På nya skivan "Junior" gör den norska duon som Kleerup - och samarbetar med Robyn och Lykke Li.
– Kleerup är en man för framtiden. Svensk polis borde skämmas efter Grammisgalan, säger Svein Berge.

Annons

Influensan slår hårt mot electronicaduon Röyksopp, Bergens stolthet. Ena halvan Torbjørn Brundtland ligger hemma i sjuksängen när Svein Berge besöker Stockholm. Drygt fyra år har gått sedan "The understanding", uppföljaren till framgångsrika debuten "Melody AM".

– Vi är långsamma av oss, vill göra allt själva. Perfektionister? Jag vet inte... Engelsmännen har det fina uttrycket "To die by the sword". Vi står och faller med det vi gör, säger Svein Berge och hostar.

I själva verket har Röyksopp jobbat med två skivor parallellt. "Junior" släpps i dagarna, medan den logiska uppföljaren "Senior" kommer senare i höst.

– Byxorna satt löst när vi spelade in "Junior". Den representerar vår busiga, energiska och vokala sida. "Senior" är mer inåtvänd, instrumental. Vi var ambitiösa, tänkte på konceptalbum. Sist man gjorde det var väl 1971? säger Svein.

Andra norrmän har faktiskt utmärkt sig med konceptuella, episka dansalbum de senaste åren, framförallt Prins Thomas och Lindstrom - fjorddiskons regenter i Oslo.

– Det finns gemensamma referenser, från Giorgio Moroder till italo och Vangelis, men vi tillhör inte "Osloscenen". Vi kommer ursprungligen från Tromsö och har alltid befunnit oss i periferin.

– Vi lider av "Peter Pan"-syndromet, är barnsliga och tar in alla möjliga intryck, ungefär som en unge i en leksaksaffär. Musiken blir "all over the place", därför är det skönt att inte förknippas med någon "scen", säger Svein.

Första singeln, saligt studsande "Happy up here", påminner om genombrottslåten "Eple", känd från otaliga reklamfilmer och tv-program. I övrigt präglas "Junior" av svenska gästinhopp från Robyn, Lykke Li och Karin Dreijer Andersson (The Knife, Fever Ray).

– Popkulturellt har vi alltid ett öra och öga mot Sverige, ända sedan barndomen och föräldrarnas skivor med Cornelis, Abba och Taube. Hasseåtages "Den enfaldige mördaren" är en favoritfilm. Och vi tittar alltid på "Karl-Bertil Johnsons julafton" på en VHS-kassett när det är jul.

– Varför inte? Vi har träffats, Kleerup gillar att festa (skratt). Den svenska polisen borde skämmas efter det som hände på Grammisgalan, säger Svein Berge apropå Kleerups kokainskandal tidigare i vinter.

Mer läsning

Annons