Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerat samspel och en laptop

/
  • Klassiskt radarpar. Anna-Lena Brundin och Lill-Marit Bugge firar trettio år som komikerduo med ”Cool - återkomsten”. T går på Spegeln i Gävle.

Om man googlar på Lill-Marit Bugge så kommer en flashback-länk ganska högt upp på listan på träffar, med rubriken ”Kändisarna som försvann”.

Annons

Gamla parhästen Anna-Lena Brundin har nog fler lyckats hålla sig a jour med, inte minst via hennes stand-uppande och bokutgivning.

Själv blir jag påmind, på deras lunchsoppe-show på Spegeln, om mina tidigaste tonårs tv-underhållning. Det fanns inget Robinson då, och inget Idol. Det fanns kändis-tv i och för sig, men definitivt inte i samma sjuka mängder som nu. Och det här var också innan Killinggänget omöjliggjorde traditionell tv-humor genom att vrida om den hårt med en ironisk tumskruv. Då såg tv-humorn ut lite såhär. Man stod på en liten scen med strålkastare på sig. Det var sketcher. Monologer och dialoger. Utklädnader. Tokroliga sånger. Lite ”fräckt”, funkade ofta. ”Fräckt” var bra. Så det gick jättebra för Anna-Lena Brundin och Lill-Marit Bugge på den tiden. De var lite fräcka och de var dessutom kvinnor, vilket var lite ovanligt.

Nu firar de 30 år tillsammans och gör det med den här föreställningen, ”Cool – återkomsten”. De gör det med små medel. En laptop på ett bord spelar upp bakgrundsmusik till deras sånger, när inte Lill-Marit kompar på gitarr (på enbart två ackord, C och G, ”det är enklast så”). Laptopen visar även filmer på en projektionsduk bakom dem, vid ett tillfälle sjunger Anna-Lena Brundin duett med sig själv som 20-nånting-åring. Och showen handlar lite om vad de har gjort under karriären, och ganska mycket om hur det är att vara så gammal som man är när man har haft en karriär tillsammans i 30 år.

Det är inte sådär superproffsigt genomfört som till exempel ”Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter”, Klungangängets humorföreställning på Gävle teater samma kväll. Och ärligt talat så skrattar man inte lika mycket åt Anna-Lena Brundin och Lill-Marit Bugge heller. Det här materialet verkar mer framspånat över några glada lunchträffar, eller återvunnet.

Men de lutar sig tryggt tillbaka mot rutinerat samspel, spontanitet och självdistans. Och då funkar det i vilket fall som helst. I alla fall för de här två.

Mer läsning

Annons