Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här borde Marit Bergman alltid låta

/
  • Toppen. Full betygspott ger vår recensent Marit Bergmans framträdande på Spegeln i Gävle på onsdagskvällen.Foto: Bernd Büttner

När jag föll för Marit Bergmans debutplatta var det bland annat för att hon i rösten lät här och nu, ett pågående minne, känslan såsom den känns precis när den uppstår, inte dagen efter, inte ett år efter, utan här och nu.

Annons

Jag vet inte om det beror på att hon är en annan person nu, en annan artist, eller om det är att hon sitter ensam vid pianot, men nu har låtarna fått mer av en sepiaton, ett minnets och erfarenhetens filter.

Kanske är det bara jag.

Efter den intensiva förälskelsen i första skivan, försvann hon mer och mer från min radar, men i kväll hittar jag tillbaka till Marit Bergman. Jag vill alltid ha henne på detta sätt nu. Solo. Bara hon och rödvinsglaset. Bara pianot och rösten mörk och varm som en augustinatt. En liveskiva med låtar i denna tappning skulle få en framskjuten plats i min skivsamling.

När hon sitter där, framför allt i de drastiskt humoristiska mellansnacken, är det lätt att föreställa sig henne om 20 år. Hon är en naturlig komiker, när hon berättar om hur hon stalkade popstjärnan ”Bertil” i ”I followed him around”, eller knasidéerna om en tv-serie på en bordell/kafé (och att hon nämner Arbetarbladet är förstås ett plus).

Självklart saknas många låtar, men jag kan inte på allvar gnälla över att hon gör några covers, på bekostnad av egna pärlor, när en av dessa är inledande Beyoncé-låten ”Halo”.

Däremot hade hon gärna fått avstå från att ha duktiga The Deer tracks på scenen, vilket säger mer om hur mycket jag tyckte om konceptet Marit-ensam-vid-pianot än om The Deer tracks.

Ofta på konserter med artister som jag har lyssnat mycket till på skiva, finns en besvikelse över att låtarna inte håller live på samma sätt, men i extranumrets ”Out on the piers” – som aldrig har varit en favorit – växer äntligen den låten till vad den borde vara.

Mer läsning

Annons