Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Separationsalbum utan bitterhet

/


Nyligen hemkommen efter en 16-spelningars turné i Italien gör fulllängds-debutanten Linn Öberg sig redo för sin första Sverige-turné. På lördagen den 16 april spelar hon på CC-Puben.

Annons

Det är något speciellt med separations- och skilsmässoalbum. Från Marvin Gayes "Here, My Dear", Fleetwood Macs "Rumours" till svenska El Perro Del Mars "Love Is Not Pop". Oftast innehåller skivorna sin beskärda del av bitterhet. Linn Öbergs debut "When You Go" är också sprungen ur en separation men saknar mycket av de bittra inslag som präglar tidigare nämnda album.

En separation behöver ju inte alltid vara jobbig, den kan lika gärna vara något väldigt bra. När jag skrev skivan så hade jag inga tankar på att den skulle kretsa kring just kärlek och separation. Samtidigt har jag märkt att det präglar mycket av den musik jag skriver berättar hon.

Skivan, inspelad och producerad tillsammans med bästa kompisen Sandra Windahl, hade en terapeutisk funktion och hjälpte Linn Öberg att gå vidare och bearbeta de känslor hon hade inom sig efter att förhållandet tog slut.

– Genom musiken får jag utlopp för sånt som man kan ha svårt att uttrycka i konversation. Som avsked och längtan. Det är väldigt befriande att både skriva och sjunga ut det. Jag känner att jag kan lämna känslorna bakom mig om jag kan få ut dom genom musiken.

"When You Go" är ett avskalat skalat pop-album med stora ljudbilder. Precis som Bon Ivers Justin Vernon använder sig Öberg och Windahl av mäktiga körer och synthljud dränkta i reverb för att skapa en kyrkolik stämning. Öberg berättar att de försökt skapa ljudbilder som befinner sig i gränslandet mellan det sorgsna och muntra. Att arbeta i studion med någon man känner så nära gjorde att hon vågade ta ut svängarna på ett annat sätt än om hon arbetat med en okänd producent.

Precis som med andra debutanter har kritiker försökt hitta musikaliska föregångare till Linn Öberg. Utöver Bon Iver har hon liknats vid isländska Björk för sitt sätt att använda rösten.

Är det jobbigt att kritiker vill jämföra dig med någon så tidigt i karriären?

– Nej, jag tror jag gör så själv när jag hör nya artister. Oftast blir jag väldigt glad när jag blir jämförd med artister som jag själv har väldigt mycket respekt för.

Lördagen den 16 april besöker hon för första gången Gävle och CC-Puben.

Mer läsning

Annons