Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista julalbumet för välgörenhet är här – pengarna går till Gävles utsatta barn

/
  • På omslaget till årets julalbum önskar Studio 56-tjejerna

Nu släpps Studio 56:s traditionella julalbum.
Men det blir det sista, säger sångcoachen Kent Lindström.

Annons

60 000. Så mycket har Studio 56 samlat in till välgörenhet genom sina julskivor de senaste åren. Barncancerfonden och Gävles hemlösa är några av de som fått bidrag från julprojektet.

LÄS MER: Hilda Edström från Studio 56 sjunger för Nepals gatubarn

I år går alla intäkter till Grinden i Gävle, som arbetar med stödverksamhet för barn och ungdomar som lever eller har en bakgrund i familjer där missbruk, psykisk sjukdom, våld eller svåra separationskonflikter är en del av vardagen. Både Hilda Edström och Moa Åhs, som sjunger på julalbumet, hoppas på att samla in omkring 20 000 kronor.

Fjolårets julalbum spelade Hilda Edström in solo. Men i år är hon en av flera sångerskor på skivan "Jul med Studio 56".

– Det har varit lika roligt. Det är kul att vara med kompisar också, vi har kommit ganska nära varandra när vi sjungit tillsammans. Sen är roligt att få åka runt och sjunga och uppträda tillsammans, säger Edström som sjunger tre låtar på albumet.

LÄS MER: De tar ton för de hemlösa

Två är av det mer traditionella slaget, men den tredje är hitten "Välkommen hem" av trion E.M.D från deras julalbum med samma namn från 2009.

– Jag har alltid gillat den låten, jag tycker att den är jättefin. Så jag frågade om jag fick köra den och så testade vi och det funkade bra.

Moa Åhs har medverkat på samtliga av Studio 56 julskivor. På årets sjunger hon låten "När julen kommer till stan".

– Jag valde den själv. När jag är sjuk brukar jag kolla på gamla julkalandrar från 1996 och i en reklampaus så var det den låten. Jag tyckte att den var bra så jag tog med den till Kent som tog ut ackorden, säger hon och förklarar att de gjort den i en egen tappning.

– Vi har gjort den lite avskalad och lite rockigare.

Mycket arbete ligger bakom årets julalbum. Tjejerna på Studio 56 lägger alla stämmor och körer själva och de har hållit på i flera månader för att kunna släppa plattan i tid. Både Hilda Edström och Moa Åhs tycker att Grinden är helt rätt verksamhet att skänka pengar till.

– Det är supermånga som faktiskt har det svårt. Många har någon i familjen som missbrukar och som far illa på grund av det. Att Grinden finns är jätteviktigt, säger Moa Åhs.

– Jag har läst mycket om Grinden och tycker att det de gör är väldigt viktigt, och jag tror att folk kommer att vilja köpa skivan för att stötta en så central grej i Gävle. Jag tycker verkligen att de är värda de här pengarna. De förtjänar mer uppmärksamhet för sitt jobb, säger Hilda Edström.

LÄS MER: Lokal julskiva stöttar barnkliniken

På torsdagskvällen är det releasefest för "Jul med Studio 56" på Sjömanskyrkan, sedan väntar flera spelningar på olika platser för att marknadsföra skivan. Men det här blir den sista julturnén för Studio-gänget i det här formatet.

– Det blir den sista skivan det här. Det är tufft att få ihop det ekonomiskt och svårt för alla tjejerna att hinna med. Nu har vi gjort det här i fyra år. Nu ska vi hitta på något annat roligt i fortsättningen, säger sångcoachen Kent Lindström som driver Studio 56.

Vad kommer ni att satsa på framöver?

– Vi kommer att fortsätta med Studion som vanligt, men också att lägga ut låtar på Spotify för att sprida vår musik.

Mer läsning

Annons