Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skämtet från "Torsk på Tallinn" blev allvar

/
  • SKÄMT? Nej, Robert Gustavsson hävdar att dansbandet Rolandz inte är en drift med dansbandsgenren. Döm själv i kväll då de kommer till Gävle.Foto: Rolandz.se

Skämtet som gradvis blev allvar, så kan dansbandet Rolandz beskrivas. Roland Järverup är karaktären från ”Torsk på Tallinn” som nu har sitt eget dansband.

Annons

Men alla skrattar inte - vissa tycker att Robert Gustavsson driver med lyten. I kväll spelar de på Parkens dansbandsgala.

De populäraste dansbanden i Sverige sommaren 2009 ser ut som drifter med genren: Larz Kristerz och Rolandz. Att det senare bandet frontas av rikslustigkurren Robert Gustavsson förstärker det intrycket.

Men båda banden nekar bestämt till alla parodibeskrivningar.

– Vi tar detta på allvar och dansen är nummer ett, säger Robert Gustavsson på hemsidan.

Bandet startade när ett gäng musiker ville döpa sitt dansband efter Roland Järverup, dansbandsälskaren från Killinggängets film ”Torsk på Tallinn”. Efter en första spelning med Roland själv på scenen, insåg de att Rolandz inte fungerar utan honom.

Så det något märkliga resultatet blev att listan på landets mest kända dansbandssångare nu ser ut så här:

Christer Sjögren, Thorleif Torstensson, Sven-Erik Magnusson och ... Robert Gustavsson.

– Låtarna vi spelar ska vara bra danslåtar och jag spelar helt enkelt en rollkaraktär som sjunger, säger Robert Gustafsson.

Nu reser de landet runt och spelar med andra, helt ordinära dansband. I kväll på Parken i Gävle får de sällskap av Matz Bladhs och Scotts.

Vad På Gång kan bedöma tycker inte dansbandsfansen att de blir gjorda till åtlöje av Stockholmsironiker (så har Gustavsson också alltid varit den minst elitistiska komikern i Killinggänget). Däremot har vissa tagit illa upp av att Roland har gomspalt och menar att Robert Gustavsson ägnar sig åt lyteskomik, vilket har fått honom att gå till svaromål i ett långt inlägg.

”Att som skådespelare välja bort både dialekter och särdrag bara för att det handlar om en komisk gestaltning är att säga att vi inte vill se dessa människor som likvärdiga”, skriver han bland annat och för ett resonemang om att komiker måste kunna gestalta karaktärer oavsett hudfärg, kön eller eventuella funktionshinder.

Rolandz har mottagits väl i dansbandsvärlden och deras skiva ”"Efter regn kommer solsken"” fick följande omdöme på sajten dansbandshits.se:

”Rolandz funkar imponerande väl för ögonblicket och kommer att sopa mattan med Larz Kristerz.”

Men för tillfället verkar det finnas hur mycket utrymme som helst för dansband som ser ut som parodier men är på allvar i grunden. Ingen mattsopning nödvändig.

Mer läsning

Annons