Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivorna säljer som smör – på macken

Det är inte längre bara bensin, motorolja och korv som säljer på macken. När skivförsäljningen dalar i butikerna ökar den längs vägarna. Statoil har ökat sin skivförsäljning med nära 50 procent i år.
– Det rullar på riktigt bra, säger Fredrik Eriksson på Statoil i Hagaström.

Annons

I ett ställ framme vid kassan, bredvid tidningar och godis står de populäraste skivorna lätt tillgängliga. Det ska vara lika enkelt att impulsköpa en skiva som att ta en chokladkaka i farten. Bensinstationerna har förstått att bilister och semesterfirare tröttnar på radions rundgång och gärna lyssnar på något nytt.
Nu är det soundtracket till filmen ”Mamma mia” som säljer bäst berättar Fredrik Eriksson på macken i Hagaström.
– Vi märker att folk efterfrågar det som vi gör reklam för på tv, säger han. När de sett reklamen kommer de in och frågar efter skivan.
Ska passa alla
Statoil har satsat stort på skivor i år. Företaget har ökat sortimentet och sänkt priserna för att matcha webbutikernas låga priser. Men för den som är ute efter fransk hiphop eller norsk electronica finns inte mycket att hämta, i hyllorna står de mest folkkära artisterna och samlingar med hitlistmusik.
Tanken är utbudet ska vara folkligt för att passa alla menar Fredrik Eriksson. Och det verkar passa kunderna för Statoil har ökat sin skivförsäljning.
– Det är alla slags kunder som handlar, men mest lite äldre som inte brukar köpa skivor på nätet och som gillar den här musiken.
Familjen Mårtensson från Västmanland, som stannat till på macken brukar passa på att köpa skivor när de tankar.
– Jag stod faktiskt och höll i en Iron Maiden-skiva där borta, säger Sören Mårtensson.
Lyssna i bilen
– Det är enkelt, det är därför man handlar på macken, menar Ann-Lis Mårtensson. Man står ju ändå här och då kanske man tar en skiva för att ha något att lyssnar på i bilen.
Familjen Persson Stridsberg håller med.
– Vi köpte två skivor för 99 kronor sist, det är bra att ha ny musik att lyssna på i bilen, säger mamma Madeleine.
Inga skivor
– Men nu är det bara dvd-filmer som vi vill ha, fyller dottern Julia i.
Just i dag blir det dock inga skivor för familjerna så På Gång frågar i stället Fredrik Eriksson vilken skiva han skulle köpa.
– Egentligen ingen, säger han men bestämmer sig till sist för The Refreshments och en samling med Evert Taube.

Mer läsning

Annons