Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smashing Pumpkins förlorade platta?

/
  • POPSTAD. 80/20 Rule med Mattias Beijmo, Jimmy Jönsson, William Blackmon och Pär Laurén släpper snart debutalbumet

Om 80/20 Rule hade släppt sin debutplatta för några år sedan hade det blivit stort ståhej i staden.
Nu är ett skivsläpp inte mycket att komma med.
Vilket gläder 80/20 Rule.
Gävle är inne i en intensiv popvåg och På Gång träffade halva 80/20 Rule för att prata lite om den.

Annons

Det var inte så roligt att flytta till Stockholm, va? Drömmen om att flytta ner till en mer kreativ miljö blev i praktiken ganska ensam. Och så hörs surret om allt som händer på musikscenen i Gävle. Surr surr Twiggy Frostbite. Surr surr Anna Frank. Surr surr 80/20 Rule.

Mattias Beijmo och Jimmy Jönsson från 80/20 Rule berättar om utflyttat musikfolk från Gävle som nu börjat hänga på Gavlegårdarnas hemsida igen.

Mattias Beijmo är själv inflyttad Gävlebo - ett beslut som han inte ångrar.

– Jag är glad att jag hamnade här. När jag flyttade till Gävle var jag nere i en kreativ Boliden-gruva och trodde att flytten hit skulle bli dödsstöten. Men här träffade jag så många talangfulla människor som brann för musiken, som ser den lika viktig som syre och att skita.

30 mars släpps deras debutalbum "Northeast", men redan i kväll har de releaseparty på Klubb Tupelo, CC-puben. Ett Gävleband som släpper skiva hade varit stort för några år sedan, men nu krävs mer än så för att bli local heroes.

– I veckan blev det klart att två Gävleband spelar på Hultsfred. Om det hade hänt för några år sedan hade folk svimmat. Det är roligt. Alla är värda det, säger Jimmy Jönsson.

Klubb Tupelos framgång med att dra besökare förra gången visar att någonting har hänt inte bara med musikerna i Gävle, utan även med publiken. En kritisk massa har uppnåtts där folk drar folk, där det finns fler gravitationspunkter i stadens nöjesliv än Heartbreaks kö.

– Om P3 hade haft kvar Popstad hade Gävle blivit det så lätt.

Med Northeast söker sig 80/20 Rule lika mycket till internationella öron som lokala. De kan lika väl satsa på att slå i Stuttgart som i Stockholm.

Men vissa scener är de färdiga med.

– Vi har gjort fritidsgården i Oxelösund. Det är trevligt, men vi har gjort den nu.

En viktig lyssnare som de fångade var producenten Eskil Lövström, känd för samarbeten med bland andra Refused. De understryker hur viktig han var för produktionen.

– Han är en modern ikon i indie-Sverige och det var en kick att få jobba med honom, säger Mattias Beijmo.

– Det bästa sedan Smashing Pumpkins på 90-talet. Smashing Pumpkins förlorade platta, enas de om efter lite funderande.

Mer läsning

Annons