Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Juvel: De får en grammis i kväll

/

I kväll är det dags för musikfesten Grammisgalan på Cirkus i Stockholm. Arbetarbladets nöjesredaktör Sofia Juvel listar några som förtjänar att få med sig en statyett hem.

RÖSTA: Vem har gjort årets låt?

Annons

Årets album

Det är fint att Sven-Bertil Taube är nominerad I den här kategorin. Vanligtvis brukar ju allt som inte är superkommersiellt och superbrett uteslutas ur de allmänna kategorierna på grammis. Taube får dock nöja sig med en nominering, för årets album kan inte bli något annat än ”Stay gold” med First Aid Kit. Visst, Lorentz har kramats sönder i år, men han är inte på duons rockikon-nivå.

Nominerade:

First Aid Kit – Stay gold

Ison & Fille – Länge leve vi

Kent – Tigerdrottningen

Lorentz – Kärlekslåtar

Sven-Bertil Taube – Hommage

…

Årets artist

Piggt att se idel nykomlingar här bredvid (snark) Håkan Hellström som redan har nio grammisstatyetter (varav tre från förra året) stående hemma. Håkan är som Sveriges Beyoncé. Han är en religion. Det är lite orättvist att övriga nominerade ställs mot den charmiga pojkmannen från västkusten och hans fullsatta Ullevigig. Här hoppas jag ändå att Tove Lo uppmärksammas för sitt häftiga internationella genombrott.

Nominerade:

Håkan Hellström

Lorentz

Seinabo Sey

Silvana Imam

Tove Lo

…

Årets dansband

Baserat på inget annat än vad skivorna heter vill jag starta en crowd funding bland de vinnande artisterna och ge alla galans statyetter till Larz-Kristerz. Sällan har så mycket kommunicerats med en albumtitel.

Nominerade:

Arvingarna – Änglar och en massa kärlek

Elisas – De ska va lätt

Larz-Kristerz – 40 mil från Stureplan

Lasse Stefanz – Honky tonk rebels

Scotts – Tre år senare

…

Årets hårdrock/metall

Det är ingen hemlighet vad jag känner för Göteborgskvartettens återkomst. "At war with reality" är 2014 års tyngsta giv alla kategorier. Med det sagt så är det lite kul och gulligt att de svenska metalbjässarna In Flames och Opeth följer varandras albumkurva. Båda banden var grammisnominerade samtidigt 2009, 2012 och nu igen 2015.

Nominerade:

At The Gates – At war with reality

Crucified Barbara – in the red

In Flames – Siren Charms

Opeth – Pale Communion

Spiders – Shake Electric

…

Årets hiphop/soul

Här är det riktigt jämnt mellan Lorentz och Silvana Imam. Båda har haft ett helt otroligt år och det känns fel att ställa dem emot varandra. Imam har tagit flest kreddpoäng och Lorentz vann hiphop-Sveriges hjärtan 2014 med året mest cheesy albumtitel. Men ibland är enklast bäst och statyetten i den här kategorin lär inte vara den enda som går till Stockholms svar på Drake i afton.

Nominerade:

Ison & Fille – Länge leve vi

Labyrint – Garalowit

Lorentz – Kärlekslåtar

Mapei – Hey hey

Silvana Imam – När du ser mig, se dig

…

Årets pop

Ett riktigt bra år för svensk pop där Beatrice Eli med sin medryckande 80-talish elektropop är den största utmanaren till giganterna First Aid Kit och Lykke Li. Men jag hoppas och tror på en storslam för "Stay gold"-tjejerna som levererat ännu en klassiker.

Nominerade:

Beatrice Eli – Die another day

First Aid Kit – Stay gold

Little Jinder – Little Jinder

Lykke Li – I never learn

Tove Lo – Queen of the clouds

…

Årets nykomling

Så mina farhågor kring att Hurula skulle svärta ner Masshysteri och bli en blek Håkan-kopia var inte överensstämmande med verkligheten. Skönt. Men även om Luleåpunkaren imponerat stort är det soulundret Seinabo Sey som är årets mest välkomna nykomling. Sådana röster har vi inte många av i Sverige. Det har redan börjat snackas i utlandet och det är väl inte en högoddsare att gissa att Sey blir vår nästa stora export.

Nominerade:

Beatrice Eli

Hurula

Josefin Öhrn + The liberation

Mapei

Seinabo Sey

…

Årets rock

Det är klart att Kent måste finnas med på listorna, men några priser får de inte längre. Det är nämligen dags att lämna över den svenska depprocksfanan till Gävlegrabbarna i Solen. Inget framkallar vårkänslor så mycket som distat svårmod och grammisen blir en start på ett lysande (ja, jag skrev det) år för Erik, Nils, Gustav och Olle.

Nominerade:

Hello Saferide

Les Big Byrd

Kent

Hurula

Solen

…

RÖSTA:

Vilken ska bli årets låt på Grammisgalan?

LÄS MER:

Chans på grammis för Gävleband

Mer läsning

Annons