Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan räddade resten

/
  • Östen med resten sysslar inte bara med musik och komik. De imiterar även fåglar och andra av naturens ljud.
  • Östen Eriksson får publiken att skratta.
  • Östen Eriksson och hans Östen med resten har nu spelat tillsammans i 25 år.  Här skojar Gunnar Morén med Östen.

Annons

Östen med resten uppstod på en spelmansstämma för 25 år sedan. Om de har använt sig av samma koncept under alla dessa år är det ett under att karriären blivit så långvarig.

Deras folkmusikaliska ådra är en av hörnstenarna i detta koncept. Den tar jag emot med öppna armar. Vals från Bergsjö låter vacker på Gävle teater, och Gunnar Morén får utrymme att briljera med sin violin. En annan hörnsten är visor. Även denna ingrediens trakterar de utmärkt. Dels har Östen Eriksson och de andra knåpat ihop ett par tre stycken riktigt hyggliga sådana, dels dyker Evert Taube upp flera gånger.

Den tredje och tyngsta hörnstenen är någon slags humor som jag inte förstår.

Och det är här det blir problem. För mig funkar det inte att se Jens Kristensen spela berusad och dra skämt efter skämt, det ena uslare än det andra. För det första är det smaklös humor (tycker jag). För det andra – och detta är än viktigare – nedvärderar de därmed själva sin musikaliska insats. De flamsar bort allt genom att envisas med att avbryta låtarna och dra göteborgsvitsar. Musiken är i vissa fall alldeles för bra för att behandlas på ett så oseriöst sätt.

Visst, en liten del av det som sägs är roliga anekdoter och har en poäng. Annat är tänkvärt. Men fylleimiationerna och alla dåliga ordvitsar får alldeles för stort utrymme.

Publiken skrattar helhjärtat och är med på alltsammans. Tack och lov är Jens Kristensens sång- och spelinsatser helt överlägsna hans humor. Han gillar Taube, han tolkar Taube utmärkt, men, återigen – han flamsar bort Taube.

Som sagt är en del av de egna visorna riktigt, riktigt bra. Bäst är Staffan Lindfors ”Norrländsk accent”, som han tyvärr inte får sjunga själv. Det är ändå tydligt vem som är stjärnan i kväll. Staffan Lindfors är den enda som gör någon sorts ansats till att hålla tillbaka flamsigheten och det är också han som i kväll räddar Östen med resten från att enbart framstå som en usel buskisgrupp.

Magnus Mjöhagen

Mer läsning

Annons