Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stereolab

/

Stereolab
"Chemical chords"
(4AD/Playground)

Annons

Efter diverse knasiga albumtitlar har engelska Stereolab nått fram till kärnan med sin nya, elfte skiva. Bandet har nämligen ägnat hela karriären åt att jobba på ackord, bokstavligt talat. Tim Gane, Latitia Sadier och kompani älskar att stapla de mest oväntade ackordföljderna på varandra, där udda harmonier och skeva jazzfigurer blandas med kryptiska krautrytmer, exotica och Sadiers sedvanligt förströdda lalala-sång.

På senare år har själva l-å-t-a-r-n-a försvunnit under bandets upptäcktsfärd i nya ljudlandskap men nu faller bitarna på plats, precis som de en gång gjorde på exempelvis den mästerliga "Emperor tomato ketchup" (1996).

"Chemical chords" är aldrig lättlyssnad, trots Stereolabs förkärlek till 60-talets easy listening, men här finns ändå tillräckligt med låthookar och sångmelodier som framträder efter upprepade lyssningar. Det stompiga Motown-drivet överraskar, i övrigt är det klassisk Stereolab musik – som ett soundtrack till den där supercoola science fiction-filmen som Roman Polanski aldrig gjorde, säg, 1968.

Mer läsning

Annons