Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stim tror på laglig fildelning

Fildela lagligt mot en lite högre bredbandsavgift.
Redan i höst kan det bli verklighet. Det tror i alla fall Eva Modin, vice vd för Stim, som står bakom förslaget.
– Det är väldigt märkligt att det inte går att fildela lagligt, säger hon.

Annons

Ända sedan Napster gjorde entré kring millennieskiftet har ställningarna varit låsta i fildelningsfrågan. På ena sidan piraterna, som vill att allt ska vara fritt.

På andra sidan antipiraterna, som vill göra tillslag, åtala och förbjuda.

Hela tiden har det talats om en tredje väg. Kompromissen som båda läger ska kunna acceptera. Och kanske är den här nu.

Stim, organisationen som ska se till att upphovsmännen får pengar varje gång deras musik används, planerar att redan till hösten lansera en ”fildelningslicens”. För en liten summa pengar per månad ska du kunna ladda ned vad du vill – helt lagligt.

– Människor vill ju faktiskt göra rätt för sig. Om en tonårsförälder ringer hit och frågar hur han ska betala för det hans barn sitter och laddar ned från fildelningsnätverk, så kan vi inte hjälpa honom, säger Eva Modin, vice vd för Stim. Stims tanke är rätt enkel: En avgift läggs på din räkning från bredbandsleverantören. Pengarna går tillbaka till upphovsmännen.

– I grund och botten är det så vi har tänkt det. Men någon typ av begränsad omfattning måste det nog vara. Det ska ju inte vara så att man för en hundring ska kunna ladda ner och ladda upp miljontals verk. Vi pratar om normala musikanvändare, säger Eva Modin.

Det låter enkelt. Men skrapar man på ytan, inser man att det är en gigantisk utmaning.

– Det är lite knepigt med detaljerna. Dels det juridiska, dels det tekniska och dels det kommersiella, medger Eva Modin.

Den tekniska aspekten har fått störst uppmärksamhet. För att hålla reda på vilka upphovsmän som ska få mest pengar, har Stim föreslagit att ett litet program ska installeras. Som alltså ska kolla vilka låtar man spelar och rapportera till Stim. Det är ett kontroversiellt förslag, som fått skeptikerna att ropa ”kontrollsamhälle!”

Men det finns fler nötter att knäcka: Den juridiska aspekten inte minst.

– Det här är helt omöjligt att konstruera om vi inte samarbetar med de som har rättigheterna, det vill säga även skivbolagen. De måste vara med, säger Eva Modin.

– Att vi över huvud taget går ut och säger att vi vill licensiera fildelning väcker ju intresse, förvåning, skräckblandad förtjusning – och kreativitet. Detta är ju kreativitetsdrivande. Både nätoperatörer och andra får väldigt mycket att tänka på. Bara det är en bra sak.

– Det finns ju så oändligt mycket mer musik än den kommerisellt gångbara, och den musiken har det kämpigt – trots att det finns upphovsrätt. Konstmusik, jazz, visa, all sån musik skulle få det ännu motigare.

– Det är klart att vi kan spekulera på det sättet. För visst går det fort i den här digitala världen. Vi tycker i alla fall att det olagliga musikutnyttjandet är alldeles för stort, och vi vill göra det möjligt för folk att vara lagliga, säger Eva Modin.

– De allra flesta betalar faktiskt tv-licens. De kan smita, men de gör inte det.

Kalle Dixelius/TT Spektra

Mer läsning

Annons