Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundström trivs på ålderns höst

/
 • Två skivor. Efter en otäck cykelolycka förra hösten drog sig Stefan Sundström undan i tre                    månader. Kureringsperioden resulterade i 38 låtar som han delat upp på två skivor, varav den första som släpps i dagarna är avskalad och sorglig.

En otäck cykelolycka förra hösten fick honom att bejaka sitt liv – och åldrandet. Nu är Stefan Sundström aktuell med en av de skivor som det utmynnade i. Och en turné som landar i Gävle 19 december.

Annons

Stefan Sundström var på väg till ett galej hos Färingsögrannen Miss Li när han ramlade av cykeln och slog sig så illa i huvudet att han fick skickas med ambulans till akuten.

Han minns ingenting av timmarna efter olyckan, men de kommande tre månaderna blev en välbehövlig tid för eftertanke.

– Jag var ganska asocial, var hemma och högg ved. Det var jävligt bra, säger han och sätter på sig läsglasögonen för att pejla lunchmenyn.

Avskalat och sorgligt

Kureringsperioden resulterade i 38 låtar som han delat upp på två album, varav det första som släpps i dagarna är avskalat och sorgligt.

– Det handlar mycket om att bli äldre och döden och så. Jag har gjort så många tjolahoppgrejer, men på sistone har jag börjat tycka att det är lite slöseri med tid.

– Den här plattan är en del av det som kom upp i skallen på mig när jag tittade efter vad som var där. Jag fyller snart 50 och har blivit morfar. Vad fort småbarnsåren går, och vad fort ungdomen flyr iväg!

Men det är inte så mycket en deppig känsla. Stefan Sundström har långsamt kommit att acceptera årens gång.

– Det är en kluven grej. Men när den är som bäst är den ganska behaglig.

– Det jobbiga med att bli äldre är ju framför allt kroppens åldrande. Att man blir så jävla bakis, att man inte är lika viril och att man sover sämre.

Rollen som morfar är han helt bekväm i.

– Utan att försöka låta gullig: det är kanon! Jag tycker det är skitroligt, verkligen.

Mer engagerad

Sedan genombrottet på 90-talet har Stefan Sundström varit rikskänd som en vänsterpolitikens förkämpe. Hans senaste skiva ”Fabler från Bällingebro” var dock full av naturlyrik och även den nya innehåller vackra små skildringar, bland samhällskritik som titelspåret ”Ingenting har hänt”.

Har du blivit mer uppgiven?

– Nej tvärtom, jag känner mig mer engagerad nu än vad jag gjort på 20 år. Men det är under andra former. Jag tar mig tid att sätta mig in i miljögrejer och debatter.

– Jag tänker att jag runt den här skivan ska spela uppgiven. Så blir det pang på med nästa, som har ett aggressivare budskap, säger han och skrattar.

I vår är det dessutom premiär för Stefan Sundströms och Andreas Boonstras svartkomiska teateruppsättning ”Ön”, om olika motsättningar på en utåt sett idyllisk plats i Mälaren.

Ditt Ekerö?

– Ja... Stockholms Vellinge.

– Det är någon slags karikatyr av mig. Huvudpersonen Johnny Dunder säger: ”Jag kör inte bil, jag vill inte bidra till klimatkrisen. Jag åker taxi.”

Mer läsning

Annons