Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supergrupp till Gävle Hårdrocksklubb

/

Den 29 juli kommer metalgruppen DeathDealer till Gävle Hårdrocksklubb. Bandet har kallats supergrupp och består av medlemmar som spelat med Manowar, Cage och Rob Halford och frontas av Ross "the Boss" Friedman.

Annons

Först smeknamnet. Att kalla sig Ross the Boss måste antingen tyda på fullständig hybris eller total självdistans. "Bossen" skrattar när jag frågar honom.

– Haha, inget av dem faktiskt. Jag fick smeknamnet när jag gick på mellanstadiet och vi spelade baseball. Ungar har inte så alltid livlig fantasi så det blev Ross the Boss, berättar han.

Gruppen spelar melodisk powermetal med influenser från thrash- och darkmetal.

– Musiken är en blandning av de musiker som är med i gruppen och det går väl en vild röd tråd genom allas olika projekt tycker jag.

DeathDealer har kallats supergrupp och det är lätt att konstatera när man tittar på vilka band medlemmarna tidigare varit aktiva inom. Manowar, the Dictators, Cage är namn som väger tungt inom genren. Man skulle kunna tro att ett gäng erfarna musiker med framgång på andra håll har svårt att samarbeta i en ny grupp men Ross "the Boss" Friedman menar att det inte är några problem, varken i studion eller på turné.

– Den nya tidens sätt att skapa musik är så annorlunda gentemot hur det såg ut för 20 år sedan. Många musiker håller på med en massa projekt vid sidan av sina huvudgrejer, internet gör det lättare att komma i kontakt med folk. DeathDealer startade genom att vi började prata med varandra på Facebook! förklarar han.

Ända sedan Manowars debut 1982 har Friedman turnérat flitigt och besökt Sverige många gånger.

– Jag spelade gitarr på en Hellacopters låt och vi turnerade i Skandinavien ihop. Sen var jag med på Grammis-galan (96) när de vann, fortsätter Friedman och berättar vidare om en minst sagt blöt festkväll i Stockholm.

När bandet kommer till Gävle Hårdrocksklubb kan publiken förvänta sig ett band som trots att de flesta av medlemmarnas hårstrån börjat gråna inte tappat något i energi.

– Vi försöker alltid skapa en vild stämning. När man spelar på mindre ställen försöker man få dem att kännas som en arena och vice versa när man spelar på stora arenor. Men jag älskar ändå närheten till publiken på de mindre ställena. När jag började spela musik var det i ett punkbank i New York. Vi spelade hur många kvällar som helst på små, klassiska ställen som CBGBs så det ska bli kul att komma till Gävle.

Mer läsning

Annons