Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Ingvars och hemligheten med ett långt förhållande

/
  • DÅ. Sven-Ingvars anno 1966. I kväll kommer de till Konserthuset. På Gång har tagit reda på hemligheten som gör att vissa band klarar av att hålla samman genom åren.

Sven-Ingvars har spelat tillsammans sjukt länge.
Och de bara fortsätter och fortsätter, som i kväll när de besöker Gävle.
Det finns några hemligheter bakom att lyckas hålla samman så länge.

Annons

Hur många band kan i ålder tävla med sin publik?

När Sven-Ingvars i kväll spelar på Konserthuset är det en pigg 52-åring som kommer till Gävle. Hur många band kan skryta med att ha överlevt ett halvt sekel?

De flesta band hinner dö innan de når framgång, och de som överlever och når denna nivå ser ofta just att framgången blir bandets slut.

Det finns en hel bandkyrkogård som Sven-Ingvars hittills har kunnat undvika.

Att det är svårt att hålla samman band vittnar de många råd kring detta som finns att hämta på nätet. Det är svårt att veta om man läser relationsrådgivning eller tips för att behålla bandvänskapen.

Kanske är skillnaden inte så stor. Som sajten indiemusic.com konstaterar: ”Band är som äktenskap, om ni inte vädrar smutstvätten kommer ni förr eller senare att hata varandra.”

Metallica gick som bekant så långt som att ta hjälp av en psykolog för att hålla bandet intakt, en process skildrad i filmen ”Some Kind of Monster”.

Phil Towle, psykologen som hjälpte bandet, säger till Psychology Today att ”ett band är som en familj, dysfunktionell som alla familjer kan vara, men med starka känslomässiga band”.

Saker som återkommer i dessa tips är att man ska vara ense om bandets mål, att vara öppen med allt, ha en tydlig ledare som ändå inser att han bara är lagledare och inte diktator, undvika ABBA-effekten (kärlekspar i bandet) med mera.

Några kritiska situationer nämns, punkter där band antingen blir starkare eller går under. Som när en medlem slutar och ska bytas ut. Sven-Ingvars har överlevt flera byten och nytillskott under det halvsekel som de har spelat. Hur många byten kan ett band uppleva och fortfarande vara samma band?

Missbruksfrekvensen är högre i band än i vanliga familjer, vilket sliter på relationerna. Även det faktum att man spenderar många, långa dagar i en turnébuss hjälper inte till – med detta i åtanke är det konstigt att så pass många band ändå överlever. Tänk dig själv hur det skulle vara att spendera hela ditt yrkesliv på campingsemester med familjen.

Sven-Ingvars, med stjärnan Sven-Erik Magnusson, har även klarat sig undan riskmomentet ”det förstörande soloprojektet”, där bandets ledande profil plötsligt blir för stor för resten av gänget och satsar på en egen karriär. Exempel: Beyoncé och Destinys Child.

Det finaste rådet som På Gång hittar handlar om tro. Att tro på varandra. När allt är mörkt, när ingen vill boka in spelningar, när publiken sviker, när instrumenten blir stulna och när turnébussen ser ut som en kvart hämtad från ”Dom kallar oss mods”, det är då som man ska tro på varandra i bandet. ”Du måste tro på dina bandkompisar och skydda dem. Det funkar i armén, det funkar i ett hockeylag, och det funkar i ett band”, menar musikern Cliff Suttle, som ger råd om bandsämja.

Med den rätta tron kanske bandet överlever lika länge som Sven-Ingvars.

Men det skadar inte att, likt Metallica, ha råd med en bandpsykolog.

Mer läsning

Annons