Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk hiphops spjutspetsar intog Kungen

/

Att äntra en scen till tonerna av Carl Orffs ”O fortuna” kräver tämligen stark uppföljning för att det hela inte ska bli patetiskt.

Annons

Borlänges Follow Him To The End Of The Desert knyter direkt an till styckets illabådande intensitet med sitt eget undergångsdiktande.

Tillsammans med sin sidekick Samael och DJ Offbeat står den maskerade uppviglaren för aggressiv rap av en kaliber som svenska artister sällan ger sig på och desto färre gånger bemästrar.

Katalogen med beats är späckad med samplingar av såväl Daft Punk som Metallica, med en vid bredd i låtmaterialet till följd. Därtill kan man i denna akts fall räkna med att munspel och ett halvt trumset åker fram för att blanda upp uttrycket. Även om musiken i sig är förstklassig finns spjutspetsen i själva showen. Publiken dras med till den grad att den utgör halva upplevelsen. Ett faktum som kulminerar i den stund hela lokalen på rapparens uppmaning stämmer upp i skanderandet ”Fuck Inge Östlund”, med skäl av nämnda centerpartistiska kommunalråds lust för vargblod.

Osten Af Mozzarella från Västerås lyckas på ett imponerande vis behålla adrenalinnivån som föregående akt byggt upp trots sin mjukare tematik. Utläggen handlar om att videos med nakna brudar inte är hans kopp med te och att farsgubben Gunnar inte är en fullvärdig förebild ens när det gäller hur man skär en tomat. Men bara för att man är en nörd behöver man mycket riktigt inte vara en tönt. Mozzarellamannen behåller en hård, självsäker, uppsyn även när han avslutar med en hyllning till Commodore 64.

När ständigt växande Borlängeinstitutionen Prop Dylan tar över framgår det till fullo hur pass bra publik Gävleborgs hip hopare kan vara när de vill.

Majoriteten har pluggat in texterna till såväl ”Go get it” som ”Find out” och är inte rädd för att agera kör. Längst framme vid scenen fortgår även det moshande som i sann Kungen-anda uppstått spontant redan under kvällens början.

Prop Dylan och kollegan Ill-Tick P.O.E samverkan är oerhört tight och tjänar vad som redan i grund och botten är grymt klipska kompositioner. Det är jämn vikt mellan hjärtat och hjärnan som utgör ett av Sveriges främsta undergroundhopp.

Mer läsning

Annons