Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges nya bluesstjärna hoppas fånga jazzpubliken

/

Hon förälskade sig i bluesen för tre år sedan. I dag är hon en av Sveriges mest lovande bluesartister.
– Jag hoppas att jazzpubliken vill ge oss en chans, säger Lisa Lystam som spelar på Bangen på lördagskvällen.

Annons

Det var när hon och pojkvännen Fredrik Karlsson (gitarr) åkte upp från Mjölby till en bluesjamskväll på Stampen i Stockholm för tre år sedan som något förändrades för Lisa Lystam. Hon hade ingen vidare lust att gå upp och sjunga utan ville mest hänga runt, men hon blev övertalad av en av arrangörerna och när hon stod på scenen kändes allt plötsligt självklart.

– Efter det så blev jag helt råbestämd på att jag skulle köra stenhårt på den här grejen, säger 23-åriga Lystam som kort efter lämnade Mjölby för att starta upp ett band i Stockholm.

Hon upptäckte att det var enkelt att träffa folk via musiken och hade snart ett gäng nya vänner och bandkamrater. Det senaste året har de organiserat sig och nu snittar de två gig i veckan.

Efter jammet grottade Lisa Lystam ner sig i bluesens historia. Tidigare hade hon dragits till blueselementen i låtar av artister som The Beatles och Elvis och hittade hem i 30-talsbluesen direkt. Nu lyssnar hon mest på det som kommer ut i dag. Hon säger att hon försöker identifiera sig med sin egen generation.

– Jag lyssnar och inspireras mycket av Rootsrock och band som Rival Sons och Graveyard. Jag lyssnar också mycket på ett band som heter Dorothy som har en helt grym sångerska från USA.

Hon säger att det är många som kämpar för den svenska scenens överlevnad. Att blues håller på att bli en genre med hög medelålder.

– Någonstans måste man tänka på hur man ska kunna förnya scenen. Det handlar också om att bredda begreppet blues. Och det beror ju helt på hur man ser det. För mig är Led Zeppelin blues. Det gäller att hitta publiken i bluesen som finns i nutida musik.

Hon fortsätter:

– Om 20 år kommer inte detta finnas. Folk måste inse det. Det är ett kulturarv, blues håller på att bli som jazz nästan. Man måste bevara den och även modifiera den lite. Detta är ett ansvar som ligger hos både publik, musiker och arrangörer.

Lisa Lystam Family Band har spelat i Gävle, men inte i Sandviken förut. Bandet ser fram emot festivalen.

– Jag har varit inne och kollat på hemsidan och det ser skitnajs ut, jag ser verkligen fram emot Bangen.

Vad har du för bild av festivalen?

– Jag har fått uppfattningen att det är en väldigt kreddig festival att spela på så det ska bli väldigt kul. Som jag har förstått det är det lite mer fokus på jazz än bluesmusik så jag hoppas att jazzpubliken ger oss en chans, säger hon.

– Jag har precis börjat upptäcka jazz själv så för mig ska det bli spännande att gå på en festival där man kan få båda delarna.

…

LÄS MER:

7 saker vi minns från Bangen

BILDEXTRA: 25 år av Bangen

Här är alla artisterna till Bangen

Mer läsning

Annons