Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ternheim sätter sinnena på helspänn

/
  • I Gävle i kväll. Anna Ternheim är på Sverigeturné. ”Att spela för andra människor är en del av mitt liv”.

Minuterna innan ridån går upp blir allt längre. Nervositeten blir alltmer fysisk:

– Det är som ett sugande svart hål, säger Anna Ternheim.

Nu är hon på Sverigeturné och landar på Spegeln i Gävle i kväll.

Annons

Anna Ternheim låtsassover i en fåtölj. Med hakan mot bröstet och slutna ögon snarkar hon under den långa blonda luggen.

Plötsligt brister hon ut i skratt.

– Det har aldrig hänt mig! Men jag har hört om artister som blir så nervösa att de somnar. Alla sinnen blir så på helspänn att de bara lägger ned och man somnar.

Hon gör en 22 spelningar lång Sverigeturné. Och redan innan turnéstarten har något börjat hända i den långa, rangliga kroppen.

– Jag tycker alltid att det känns jobbigt innan turnéer. En vecka eller två innan blir jag ingen bra människa att vara med. Det är ett kraftfält omkring mig som man inte vill komma in i. Det är fram till premiären, sen brukar det släppa och man kan vila i det som är. Jag tycker det ska bli kul att komma ut och spela i Sverige, säger hon.

Hur känns det innan spelning?

– Kraftansamlingen innan blir större och man blir nervös. Det eskalerar och blir värre och värre med åren. Jag vet inte vad det beror på, men det kanske är det spöklika i att saker och ting upprepar sig, man tänker att det här måste vara sista gången. Det är som ett sugande svart hål, det suger och man förbereder sig. Man blir mer som ett djur och sinnena sätts på helspänn. Men jag skulle bli orolig den dagen jag inte kände någonting. Och på scenen blir jag rätt lugn.

Livet som spelman och nomad har fört Anna Ternheim och hennes gitarr genom Europa och vidare tvärs över Amerika.

– Jag har gjort över hundra spelningar i år, att spela för andra människor är en del av mitt liv. Det är själva rörelsen jag tycker om. Jag tycker det är tilltalande att gå till sjöss, men nu håller jag ju på med det här... Det är någonting tilltalande i att komma till platser och sedan åka därifrån. Det är spännande när man inte vet och det är oförutsägbart. Det är det jag tycker om, säger hon, och fortsätter:

Bra på krissituationer

– Men man saknar ett hem. Sådant som är konstant. När man är på turné blir man fixerad vid rutiner. Det är väldigt uppstyrt; man soundcheckar samma tid, äter samma tid, åker sin buss... Man hittar ett liv för just den tiden.

När hon väl landar är det – sedan två tillbaka – New York som är basen.

– Jag bor i East Village och åker tillbaka efter den här turnén. Jag kommer nog att vara där ett tag. Vad jag gör? Jag sitter och skriver, jag cyklar, jag springer, jag går och kollar på en massa musik. Det känns väldigt öppet, livet blir vad jag vill att det ska bli. Det är inte så låst i sina former. Jag har inga rutiner.

Har staden förändrat dig?

– Man inbillar sig att man förändras, men så går man ett varv runt och slutar på samma punkt och börjar med samma nojor. Men jag har kanske blivit bättre på att hanterar krissituationer; som läckande rör, råttor och kackerlackor. Det är ett större mått av kaos i livet också, men det är välkommet, säger Anna Ternheim och ler.

Mer läsning

Annons