Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Ark lägger ner

/
  • Efter sommaren sätter bandet punkt för gott. ” Det här är ett helt gemensamt och enigt beslut. Det var lite svindlande och lite vemodigt, men samtidigt helt riktigt”, säger Salo.
  • Många hitlåtar. Sin femte skiva släppte The Ark i form av ett magasin.

Färgglad spandex, fjäderboor och storslagna hitlåtar. Sverige fick 20 år, men inte mer. När sommaren är över sätter The Ark punkt för gott.

Annons

Utskrattade underdogs, prisade hitmakare, schlagervinnare och fritänkare. The Ark är ett av Sveriges allra största band. Ola Salo kan sannolikt kakla badrummet med guldplattor men det är inte i kraft av skivförsäljning eller utländska erövringar som hans band har vuxit till en jätte.

Ingen svensk grupp rymmer samma mångfald som regnbågsrockarna från Rottne.

– Jag har alltid drömt stort men inte förväntat mig någonting. Vår karriär slog ut lika storslaget som mina drömmar, men det var mycket mer än jag förväntade mig, säger frontfiguren Ola Salo.

Sista kapitlet

Nu inleder han sista kapitlet i en berättelse som tog sin början 1991. Med två turnéer och en samlingsplatta tar The Ark farväl. Efter sommaren sätter bandet punkt för gott.

– Det kommer att kännas väldigt vemodigt. När vi står på scenen och spelar ”Calleth you cometh I” för sista gången tror jag det blir svårt att hålla tillbaka tårarna. Samtidigt känner vi ingen tvekan om att det här är rätt beslut.

I september samlades bandets sex medlemmar hemma hos Ola Salo för att diskutera The Arks närmaste framtid. Planerna var påtagligt frånvarande. För första gången nämndes möjligheten att lägga ner bandet.

– Det var när vi diskuterade vad vi skulle göra 2011 som de här tankarna dök upp. Jag minns inte vem som sade det först. Det lades fram som en mindre seriös idé, men sedan insåg alla att det fanns ett allvar i idén och att det kanske var det som kändes bäst, säger sångaren.

Enhälligt beslut

Runt en månad senare samlades The Ark för ytterligare ett bandmöte. Då fattades det definitiva beslutet. Enligt Ola Salo var The Arks medlemmar helt överens om att upplösa gruppen.

– Det här är ett helt gemensamt och enigt beslut. Det är ett beslut som tagits helt utan osämja. Det var lite svindlande och lite vemodigt, men samtidigt helt riktigt, säger han.

23 februari släpper bandet samlingsalbumet ”Arkology”, som även innehåller två nya låtar.

Carl Cato

Mer läsning

Annons