Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Deer Tracks från Gävle till festival i USA

/

I dag flyger The Deer Tracks västerut. För dem är det ett seriöst försök att sondera det som på branchspråk brukar kallas Den Stora Men Extremt Svåra Amerikanska Marknaden. Snart kommer de att landa i Austin, Texas.

Annons

Många har försökt slå sig in på den amerikanska marknaden, men få har lyckats.

När The Deer Tracks hamnade på soundtracket till den amerikanska tv-serien Grey’s Anatomy i våras började folk omkring dem ändå att mumla förväntansfullt: ”kanske ändå att det här skulle kunna vara början till en början till en start för ett äventyr i Amerika...” Och sedan dess verkar allt ha fortsatt gå på räls.

Ansedd festival i Texas

I dag åker de alltså till Texas, och den stora och mycket väl ansedda festivalen South by Southwest, en plats där så kallad indiekredd skapas. Gruppens David Lehnberg förklarar hur det fungerar:

– Alla hajpade band åker dit och spelar. Och eftersom festivalen i sig är så hajpad så åker alla branchmänniskor dit. Och efteråt blir banden ännu mer hajpade. Och större. Den är en knytpunkt för den nya musiken.

Konkurrensen är emellertid stenhård.

Under fem dagar spelar inte mindre än 1 500 band i stan. En siffra som är så stor att det nästan är lite svårt att ta in.

– Om man bara åker dit och spelar helt förutsättningslöst så är det nog lite bortkastat, säger David.

Viktigt jobba med rätt folk

Det gäller alltså att ha ett bra team som jobbar för en. Och det har The Deer Tracks. Till och börja med har de ”rätt” amerikanskt bokningsbolag, Billions, som jobbar med band som Vampire Weekend och Fleet Foxes. Att ligga där är en sorts erkännande i sig.

Sedan gäller det att pressa in sig i rätt branchsammanhang. Och det tycker The Deer Tracks också att deras team har lyckats med.

Förutom den officiella spelningen på festivalen så kommer att de att spela på olika fester för magasin och liknande.

Sedan ska man komma ihåg att det här bara är en första sondering.

Bandet släpper nu den första delen i trilogin ”The Archer Trilogy”, och ger USA en försmak.

Det är först när del 2 kommer ut, som också är ett helt album, som det ska braka loss på riktigt.

Då är turnéer planerade i Skandinavien, Europa, Japan, och – förstås – USA.

Mer läsning

Annons