Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Refreshments

/

Annons

Det var lite grann på tiden med en cover-platta från Refreshments. Bandet har tidigare visat att de kan sin rockhistoria utan och innan. De har soundet och kan få igång det självklara svänget. Dessutom har de förmågan att hitta de lite mer okända pärlorna. De tycks känna till kanonlåtar på B-sidor och sådant som nätt och jämnt lyckades klättra upp på Billboardlistan i slutet av 50-talet.

Här har var och en av medlemmarna skrivit en lista på 10 ”jukebox-klassiker” som de vill spela in. Sedan har bandet valt 15 låtar till skivan. Den enda låt alla hade med på sin lista var Fats Dominos debutsingel ”The Fat Man” från 1949. Av många (dock inte Ike Turner som skulle ha pekat på sin egen ”Rocket 88) kallad den första rockskivan. Nu är väl inte just den låten någon av de mest lyckade på skivan. Själv har jag originalet och Canned Heats version för mycket ringande i huvudet.

Men här finns mycket annat att glädjas åt. Refreshments har undvikit de mest sönderspelade rockklassikerna och i stället sökt upp mindre kända, men lika bra låtar. ”Hollywood Flames” härliga ”Buzz-Buzz-Buzz”, som jag minns från Doug Sahms fina jukebox-skiva en gång i tiden, är en riktig höjdare med mycket utrymme för Micke Finells sax. Det är överhuvud taget kul att saxen fått mer utrymme än tidigare.

Andra guldkorn är två låtar jag aldrig hört tidigare, Jimmy McCracklins ”Georgia Slop” och Danny Wolfes ”Pucker Paint” och en gungande version av ”Down the Road Apiece” som faktiskt gjordes första gången redan 1940. Och naturligtvis "I Got Loaded", den ultimata festa loss-låten som vi tidigare hört med band som Los Lobos och Canned Heat och som Refreshments sätter riktigt bra.

Här finns också en Elvis-cover, en Jerry Lee och en riktigt bra version av Chuckens ”I’m Talking About You” där Refreshments faktiskt spelar ut Dave Edmunds på hans egen planhalva.

Det här är kanske ingenting för den som letar efter det nya och mest spännande. Men en riktigt bra skiva för bilen eller festen.

Mer läsning

Annons