Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Refreshments börjar om från början

/

The Refreshments hyllar sina musikaliska hjältar på den nya skivan ”Jukebox”.
– Vi ville göra nåt annorlunda. Det här är som att ta steget tillbaka i tiden, så som det var när vi började, säger sångaren och basisten Joakim Arnell.

Annons

Historien om The Refreshments började när killarna gick på gymnasiet och lyssnade på klassisk rock’n’roll. Och det är alltså de låtarna man nu tittar tillbaka på.

– Det är som att vrida tillbaka tiden i 20 år, säger Joakim Arnell och låter helt förtjust.

Idén till skivan har funnits i bakhuvudet på bandet i flera år. Urvalet av låtar är resutlatet av en demokratisk process. Alla bandmedlemmar fick lista sina favoriter på lappar.

– Sen var det en kamp att välja ut vilka som skulle vara med. Vissa låtar fanns ju med på flera lappar, säger Joakim Arnell.

Tanken är att de dels vill täcka in alla de stora stjärnor som de inspirerats av (Elvis, Chuck Berry och Jerry Lee Lewis var givna) och dels få med en del mindre kända favoriter.

– Men samtidigt var tanken att inte göra en skiva med deras största hits. Så vissa låtar kanske bara var hits lokal, som ”I’ve got loaded” som var en hit i Louisiana, men som har levt vidare ändå.

Ett par av låtarna har fått nya arrangemang. Andra ligger när originalet.

– Som vanligt håller vi oss till enkelheten, säger Joakim Arnell som plockar ut Jimmy McCracklins ”Georgia Slop” och balladen ”Love Letters” som sina favoriter på skivan.

En enda nyskriven låt finns med, och det är den som gett albumet dess namn.

– Vi fick den av låtskrivartrojkan i Gävle för några år sen. Och till det här projektet passar den ypperligt,säger Joakim Arnell som har bearbetat om texten till den.

Skivan släpps i veckan och sen packar The Refreshments turnébussen och ger sig ut på en sommarturné runt om i Sverige och en kort sväng till Norge. I Kilafors spelar de med Status Quo och i Piteå med Gary Moore och Dave Edmunds är gäst på ett par spelningar i södra Sverige, men i övrigt står de på egna ben.

– Vi har två extra blåsare med oss – vi repade lite i går och det lät fläskigt och fint.

9 juli landar turnén i Sandviken och 30 augusti spelar de på hemmaplan på Holmarnas Folkets park i Skutskär.

Redan nu är också årets traditionsenliga julturné bokad, som The Refreshmnets gör ihop med Louise Hoffsten och Sven Zetterberg. 29 november stannar den på Konserthuset i Gävle.

Men först är det ju sommar. Och klassisk rock’n’roll på programmet.

Mer läsning

Annons