Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Di Leva: ”Som en präst i solnedgången i Årsunda”

Recensent Anton Emanuelsson tycker att Thomas Di Levas glöd och kraft eldar igång publiken i Årsunda.

Annons

Thomas Di Leva

20 juli

Strandrestaurangen Årsunda

Betyg: 4 av 5

Han kom som ett yrväder en juliafton, med en akustisk gitarr i en rem om halsen.

Stämningen är lätt surrealistisk när Di Leva skrider fram mot scenen i sin röda, broderade kaftan, samtidigt som den vackra solnedgången över Storsjön i bakgrunden får en att tappa andan.

Thomas Di leva väljer att möta publiken med maximal minimalism, genom att framföra sina låtar enbart med gitarr - som en trubadur.

Inledande ”Man kan inte köpa livet” visar genast vägen för kvällen när publiken sjunger med och klappar takten entusiastiskt. Sedan följer mellobidraget från2012, ”Ge aldrig upp” där Di Leva i försnacket frågar publiken genom handuppräckning hur många som haft en stor motgång i livet. Sedan frågar han:”Ni som inte räckte upp handen, hur länge har ni haft problemet att ni ljuger?”

Thomas Di Leva visar även skickligt upp en total scennärvaro och han lyckas vänligt men bestämt tillrättavisa de delar av publiken som blir störande. Dessutom är han på ett charmigt och gott humör som tar spelningen till högre höjd med hjälp av hans fantasifulla mellansnack om livet och kosmos. Hans största hit ”Vem ska jag tro på” från 1987 funkar bra i denna avskalade version. Några av hans andra låtar vinner mindre på minimalismen eftersom det ökar fokus på textens brister och refrängernas upprepningar. Men ”Vem ska jag tro på” har en tidlöshet över sig och blir till mycket gångbar, existentiell trubadurpop vid Årsunda.

Thomas Di Leva blir som en präst i solnedgången som sveper in publiken i enfilt av mystik och gåtfulla citat. Extranumret ”Vi har bara varandra” är bäst ikväll. Det är fascinerande att se hans glöd och med vilken kraft en enda man i kaftan och en enkel gitarr kan elda igång en publik.

Mer läsning

Annons