Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidernas bästa konceptband Sportlovs exklusiva återföreningsspelning gjorde varken Stenmark eller Satan besviken

Sportlov höll vad de lovade. Den första spelningen på tolv år innehöll förutom ursnabb black metal extra allt: utdelning av blåbärssoppa, rövlapp full med nitar, upp- och nedvänt kors i skidor, stavpentagram och termosslajd. Det är svårt att föreställa sig ett bättre och roligare konceptband än Sportlov.

Annons

Redan när jag såg Sportlovs sista spelning på Belesepub Kompaniet i Göteborg 2004 var det ett kultband två år efter första ep:n "Snöbollskrieg". Jag minns att mitt 18-åriga jag inte så lite starstruck fick utbyta några ord med sångaren Count Wassberg. Den famöse Onkel var också där - iklädd Norgetröja och corpse paint och lärde ut den ädla konsten i att dricka slattar. Lätt en av mitt livs roligaste spelningar.

Count Wassberg.

Så här stora kunde nog ingen föreställa sig då att Sportlov skulle bli då. Gasklockan är fullpackad med förvantansfulla till den grad att alla inte kommer in. "Ingen vite krist - i vår svarta pist" skanderas. Man känner sig utvald att få bevittna Uppsala-gruppens första framträdande på tolv år.

Tv-klippet: Sportlovs "Dimma över Mångsbodarna" live - obs - risig ljudkvalitet.

Sportlov på GMF.

Efter en stunds trixande kommer så Thermoss, Fjällhammer, Hell Y. Hansen, Dubbdäck Doom Occulta och Count Wassberg upp på scen flankerade av stavpentagram och skidor som bildar upp- och nedvända kors. Medlemmarna är klädda för skidbacken med den lilla skillnaden att corpse painten är på plats i plytet också.

Thermoss.

De inleder med "Svarta pisten" och publiken går självklart bananas. Förutom att musiken är njutbar att höra - bara rens - inget tjafs, låter sången ännu bättre live. Det blandas upp med helroliga inslag som förhöjer Sportlovs koncept: vintersport i satanisk skrud. Bandet går in till svenska alpina skidlandslagets kampsång "De ä bar å åk" från 1976. Det delas ut blåbärssoppa av en vätskekontrollant från Gästriklands alpina ski-team, Thermoss äter en banan och använder just en termos som slide på basen. Men roligast är nästan när Wassberg deklarerar att det är dags att ta i med hårdhandskarna när två låtar återstår. Varpå vätskekontrollanten kommer springandes med just ett par väldigt hårda skidhandskar. Sånt älskar en göteborgare.

Count Wassberg - eller är det Mikael Åkerfeldt i Opeth?

Wassberg ser ut som en buskis-version av Mikeael Åkerfeldt i Opeth och hans avmätta scenpersona där han elegant retas med publiken över att ingen vet hur många världscupsegrar Ingemar Stenmark har är riktigt proffsigt genomförd. Ingen i Sportlov hade nog anat att det skulle gå så här långt - nu får vi hoppas på en ny platta som följer upp de två låtarna som kom i februari.

Count Wassberg.

Till sist en hälsning till Abbath som spelar på Gefle Metal Festival i kväll i form av en textrad av Sportlov:

"Harmagaddon är här, jag blev minst sagt förvånad. Vänliga hälsningar Abbath och Demonaz".

Bonusbild: Onkel på Sportlovs sista spelning, Kompaniet, Göteborg 2004.

Sportlov

Gefle Metal Festival

Gas Stage

Fredag, 00.45

Betyg: 5 av 5

Mer läsning