Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje gången gillt för Måns

/
  • Måns Zelmerlöws animerade nummer gick hem – han vann Melodifestivalen.   Foto: MAJA SUSLIN / TT
  • Måns Zelmerlöw får representera Sverige i Eurovision Song Contest.   Foto: MAJA SUSLIN / TT

Storfavoriten höll för trycket. Måns Zelmerlöw tar med sig sina tecknade gubbar till Wien för att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Annons

Han vann överlägset i en Melodifestivalfinal som kantades av tekniska problem - knappt halvvägs in i sändningen kraschade SVT:s röstningsapp.

På det första ska det ske, på det andra gäller det, på det tredje smäller det! Och som det smällde för Måns Zelmerlöw när han i sitt tredje försök i Melodifestivalen tog sig hela vägen till segern.

– Herregud, det har varit så mycket press sedan det blev klart att jag skulle vara med, jag började nästan böla inför numret, säger han till SVT direkt efter vinsten.

– Jag är så lycklig, jag är så glad, jag vill krama hela världen.

Zelmerlöw var förhandsfavorit redan i höstas, när det stod klart att han skulle ställa upp i Melodifestivalen igen. Men under finalveckan har han betonat att han inte såg det som att han hade något försprång.

– Jag har försökt att trycka ned hela favorittrycket och framför allt inte tagga igång mig själv för mycket. Men samtidigt har jag i bakhuvudet vetat vad jag har velat, och det har varit Eurovision hela vägen. Jag hade blivit besviken om det inte hade blivit så här i kväll, säger Zelmerlöw till SVT.

Sångaren från Lund föll såväl de röstande tv-tittarna som den internationella juryn i smaken. Juryns tolvor regnade in över "Heroes", faktum är att Zelmerlöw fick tolvor från nio av elva jurygrupper. När tittarrösterna sedan offentliggjordes stod det klart att han även var mest populär hemma i stugorna _ han fick 35 procent av rösterna vilket motsvarade 166 poäng.

Finalfesten kom av sig knappt halvvägs in i sändningen. SVT drabbades av teknikproblem när den omtalade Melodifestivalappen havererade. Mängder av upprörda tittare skrev i sociala medier under Jon Henrik Fjällgrens nummer att det inte gick att rösta på honom med appen.

När Måns Zelmerlöw intog scenen var det lilla hjärtat som i bild markerar att bidraget går att apprösta på borttaget. Kort därefter bekräftade SVT att man hade problem, och att apprösterna som trots allt inkommit inte skulle räknas alls. Enbart röster via telefon och sms gällde. Omkring en halv miljon människor har registrerat sig för att kunna använda appen.

Det är oklart om detta på något sätt kan ha påverkat slutresultatet, men tänkbart är att människor som försökt rösta på de fem första bidragen med appen hade velat rösta på annat vis om de känt till detta.

Finalen i Friends Arena fick celebert besök av fjolårets Eurovision-vinnare Conchita Wurst, som till arenapublikens stora förtjusning framförde sitt vinnarbidrag "Rise like a phoenix". Andra gästartister var den norska humorduon Ylvis och det svenska bandet Dirty Loops som framförde Sanna Nielsens vinnarlåt från förra året, "Undo", i en annorlunda fusionversion.

Det blev en lång och en smula utdragen sändning. Detta eftersom finalen i år innehöll hela tolv bidrag, varav fyra kvalificerat sig från det omgjorda uppsamlingsheatet Andra chansen.

Men när Måns Zelmerlöw intog scenen för att framföra "Heroes" en andra gång tycktes träsmaken vara som bortglömd, åtminstone hos de 28 000 personer som var på plats i arenan.

Jublet ville aldrig ta slut.

Therese Lindström/TT

Mer läsning

Annons