Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trevligt kaos med Amason

/
  • Amason gör sin första spelning på ett tag på lördag på Gävle Konserthus.

De står bakom årets mest omtalade svenska album. På lördag gör Amason sin första spelning i Gävle.
– Det kommer bli ett trevligt kaos, säger Amanda Bergman.

Annons

Supergrupp. Det är en etikett som man tvingas leva med om man väljer bandkamrater från svenska popeliten. Amason strålade samman kring Amanda Bergmans röst och artisteri, efter lösa planer hos övriga medlemmar på att göra musik ihop. Pontus Winnberg som är ena halvan av producentduon Bloodshy & Avant, medlem i Miike Snow och bror till Petter Winnberg som också är bandkollega med Nils Törnqvist i Little Majorette, kompletteras av Gustaf Ejstes, känd frontperson i det pyskedeliska rockgänget Dungen. Deras egna musikkarriärer löper parallellt med skapandet i Amason som blivit ett av de mest omtalade och hyllade svenska popbanden i landet. Men det är ett pussel.

– Det är en ständig kamp och det är väl det naturliga tillståndet. En stor del av arbetet är att samla ambitioner och scheman kring Amason, det är en del av projektets villkor så det får man leva med. Men det känns också som att det är en förutsättning till varför vi finns, säger Amanda Bergman och tar snabbt död på farhågan att det bara är ett tillfälligt musikprojekt.

– Just nu håller vi på att hitta tid till att spela in och skriva nytt material. VI siktar löst på att släppa en EP till hösten. Vi vill sätta igång och spela in, vi har massa material som väntar.

Lördagens spelning på Konserthuset är den första i Sverige på länge och blir lite av ett startskott inför sommarens turer då det väntar gig på flera festivaler som Way Out West, men också den mer anonyma ekofestivalen Underground Safari i Borlänge.

– Generellt sett så brukar det ju bli trevligare spelningar ju mindre det är. De stora festivalerna är roliga för det är ungefär som att springa något slags lopp – att vara glad motionär och sen helt plötsligt är man med på Vårruset, man är med i ett system där det är ganska hetsigt. På en mindre festival är det mer avslappnat och det gillar ju jag, och många med mig, säger Amanda Bergman som själv kommer från Gagnef i Dalarna.

Samtidigt håller hon på att spela in ett album med soloprojektet Idiot Wind som hon hoppas kunna släppa i slutet av året. Det är bra att sprida ut sina kreativa ambitioner på fler projekt än ett, tycker Amanda Bergman som ser fram emot att spela på hemmaplan igen efter en sväng till USA och tolv spelningar under festivalen South By Southwest.

Vad kommer ni att bjuda på i Gävle?

– Vi har inte spelat på hur länge som helst så jag tror att vi kommer vara peppade. En kommer rakt från USA och vi löser allt på plats, det blir nog ganska spontant. För oss är det trevligt i alla fall. För publiken? Förhoppningsvis!

Hur ser framtiden ut för Amason?

– Vi bygger vidare på ungefär samma recept. Vi träffas och skriver och spelar musik i ett och sen spelar vi in det. Nu ska vi prova att repa låtar innan vi spelar in, det kan bli annorlunda, säger hon och skrattar till.

– Vi vill alla bara göra mer musik och det är roligt att det känns så. Då får man passa på.

LÄS MER:

Albumrecension: Amason - "Sky city"

Mer läsning

Annons