Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under några timmar fylls Boulognern av tung rock

/

Annons

En torsdagseftermiddag klockan fem brukar vanligtvis vara lugn i Boulognerskogen – småbarnsföräldrar som trängs vid minigolfen och joggare är det enda som vanligtvis gör något ljud i parken. Just därför känns det extra fint att Gävle-bandet Tritillion dragit igång en endags-festival med fyra band från Gävle och Hofors, som under några timmar ska visa att hårdare, tung rock har ett starkt fäste i Gävle.

Jag kommer till parken lagom efter att första bandet redan har spelat, och de som inviger festivalen för min del är Hofors-bandet Helmutt.

Trots att större delen av personerna runt scenen huserar vid minigolfbanan är det en samling framför scenen, och bandet gör sitt bästa för att dra igång publiken. Femmanna-konstellationen kör en slags melodisk metal med growling blandat med klarsång, och tillsammans med tunga trummor, gitarrslingor och en keyboard är det headbangande-bandet en positiv överraskning.

Nästa akt presenteras som brutal dödsmetall från Hofors, vilket om inte annat gör mig nyfiken. Det visar sig att Corrosive carcass uppfyller det löftet perfekt. Matiga gitarrer, malande trummor och en ständig growling är något som vanligtvis inte går hem hos mig men musikens tyngd fastnar direkt, och publiken verkar hålla med.

Att ljud från scenen får barnvagnspromenerande föräldrar att vända om och en klunga medelålders joggare att snabbt öka takten säger nog en del om hur tung musiken är.

Those swollen goats från Hofors svänger i en blandning mellan rock och funk, vars låtar ena stunden är starka och andra faller platt, något som får mig att i efterhand fundera på hur mycket jag faktiskt minns av låtarna.

När det avslutande bandet Tritillion går på scenen är publiken oförtjänt gles, något som dock inte hindrar bandet från att köra fullt ut. Musiken är hård utan att bli för tung och det märks att musikerna har tidigare erfarenhet av att stå på scenen. Deras metal är energisk och högljudd, samtidigt som bandets mellansnack visar att de har humor märker man snabbt en seriositet. De vassa gitarrljudet får mig att på en gång vilja höra mer, och kvällen är mer än godkänd.

Hanna Eriksson

Mer läsning

Annons