Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj nära festivaler och spar pengar

/
 • STOCKHOLM. Nick Cave spelar på Where the action is                i Stockholm.
 • NÄRA. Varför åka långt till sommarens festivaler? På Gång guidar till festivalerna som ligger närmast Gästrikland.

Varför åka långt till festivalerna i sommar?
Mycket finns bara ett par timmars resväg från Gästrikland.
På Gång spanar in festivalerna som ligger närmast dig.

Annons

Tågbiljetten inräknad, tur och retur, kan själva resan bli lika dyr som festivalbiljetten (tack för det SJ). Men det behöver inte vara så. Glöm Roskilde, glöm Way out west i Göteborg, och titta på vilka festivaler som finns nära oss i sommar.

Tåget till Borlänge, där Peace and love firar tioårsjubileum i år, kostar bara dryga hundralappen.

De laddar i år på med i stort sett hela den svenska artisteliten samt Peter Doherty som internationell krydda.

På festivalen spelar även han som, enligt På Gång-redaktören, har gjort årets hittills bästa skiva: Jonathan Johansson. Missa inte honom, ni som åker dit.

Om man har varit flitig konsertbesökare i Gävle under våren, har man förvisso redan sett flera av de svenska akterna på Peace and love. Frida Hyvönen kommer nu på fredag, Anna Ternheim, Hello Saferide, Håkan Hellström, Miss Li med flera har redan spelat här.

På Gång, som gärna ser många i publiken på lokala konserter, tycker att det är onödigt att gå efter ån för att hämta vatten.

Men å andra sidan:

Anna Ternheim och Hello Saferide var så bra att de måste ses igen.

Peace and love satsar traditionellt på mycket svenskt, och kommer således lindrigare undan än festivaler med internationell prägel, där dollarkursen har ställt till det.

Where the action is i Stockholm (Stora skuggan, universitetet), också det bara ett par timmars resa härifrån, headlinar i år med Neil Young och Nick Cave, och har drabbats av detta.

– Vi bokar lika många utländska och stora band som tidigare, artistkvaliteten är jätteviktig för oss. Det går dåligt för alla just nu, men man får inte rygga tillbaka, då blir det en ond spiral, säger Lugers pressansvarige Joel Borg till TT Spektra.

Förutom herrarna Cave och Young kommer flera av de svenska artisterna från Peace and love även till Where the action is. Ett spännande svenskt namn är Adiam Dymott, vars nya skiva fick På Gångs Erik Süss att utbrista: ”Festivalsommaren blir nog en triumf för det bästa som hänt Eritrea sedan frigörelsen från Etiopien.”

Medan andra festivaler krymper, och äter upp varandra, växer Rockweekend i Kilafors, som redan nu har sålt mer än 500 procent fler biljetter än förra året. I år har festivalen även utökat från två till tre dagar.

Rockweekend har bland annat bokat in den enda Norden-spelningen för Chickenfoot, som av festivalen kallas ”rockens nya supergrupp”, där medlemmarna kommer från band som Van Halen och Red Hot Chili Peppers – räkna med gamla favoriter från respektive band.

Andra bokade band är bland andra Wasp, Dimmu Borgir och banden som nyligen besökte Parken Gävle med Rockweekend on tour (Mustasch, Dead by April med flera).

Och på tal om tåg och transport: ett speciellt Rockweekend-tåg tar dig direkt från Gävle till rocken.

Mer läsning

Annons