Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen tillbaka Ison & Fille!

/

Annons

Vi vet alla att den svenska hiphopen mår prima, om inte annat fick man det bekräftat på So Fresh i Gävle i lördags. Minuterna innan killarna i den hyllade hiphopduon Ison & Fille klev upp på den strama scenen står den glesa men förväntansfulla publiken som klistrade och trängs om den bästa platsen, med en vibrerande ambition som nästan går att ta på.

I och med att killarna, som varit goda vänner sedan de unga tonåren då rappkärriren gick av stapeln visade sig på dansgolvet runt halvettslaget för att först ta foton med den hittills lagom ljumma publiken tog stämningen en rejäl vändning och steg till 90 grader.

Det gungades, svettades och sjöngs för fulla muggar när de drog igång med ”Hela dan varje dag” som är ett av spåren från den senaste plattan ”För Evigt” som släpptes tidigare i år. Fortsättning följer med såväl klassiker som ”Vad e det för mode” till lite fräschare beats som ”I kväll är vi kungar”.

Det var någonstans där emellan när den amerikanske Ison Glasgows och den chilenske Felipe Wengers imponerande bollade med de utmanande texterna som temperaturen steg med de där tio extra som krävdes för att komma upp i varv.

Att få en publik på knappt hundra själar, i en halvdan liten källarlokal med taskigt ljud och en rökmaskin i hörnet en lördagsnatt att gunga, svettas och jubla så att taket nästan lyfter kräver sin man/kvinna.

Trots fem års frånvaro från hiphopen spikar Ison & Fille den uppgiften galant. De får till och med, efter 40 minuters musicerande åter ställa sig på scen framför den krävande lilla Gävlepubliken som suktade efter mer.

Det må ha varit längesen sist, men Ison & Fille har välkomnats varmt tillbaka.

Niusha Khanmohammadi

Mer läsning

Annons