Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Välkomna till den nya motståndsrörelsen”

/
 • 026 hardcore utanför lokalen. André Selin , Thomas Florén och David Zachrisson. Anton Stattin                     och Daniel Johansson saknas på bilden.

I kväll presenterar Gävles nya arrangörsgrupp 026 Hardcore en spelning med Göteborgs/Stockholmsbandet Anchor samt Gävles färskaste hardcorehopp Dead i en liten, liten lokal i Bildahuset på Fältskärsleden.

Annons

Gänget som utgörs av Dead-medlemmarna André Selin och Anton Stattin samt Thomas Florén, Daniel Johansson och David Zackrisson har stora förhoppningar för giget, men de största tankarna ägnas åt publiken som de vill ska agera deltagare snarare än åskådare.

– Tanken på att dra igång detta kom för ett halvår sedan men behovet har funnits väldigt länge, säger Thomas. För fem år sedan fanns 026 Hardcore också som arrangörsgrupp och bokade till exempel Sista Sekunden, Ritual och gamla Anchor som då hette Set My Path i Intaktos förra lokal. Det som händer nu är att många bra svenska band rör på sig och vi har åkt till Stockholm hela tiden för att gå på spelningar, när vi lika gärna kunnat ta dem hit.

Delaktighet är A och O

I samband med att Thomas, Daniel och David tillsammans med Fredrik Nygren startade bandet Keep Rising uppstod idén om att ha en egen lokal för spelningar. Att valet fallit på det minimala utrymmet i Bildas lokaler kan tyckas underligt, men förutsättningarna har genomgått ett lyckat pilottest.

– Vi bjöd in folk till en testrunda i onsdags förra veckan och spelade själva med Keep Rising och Dead vilket blev en succé, berättar Thomas. Jag tror att alla kände sig välkomna, vilket är väldigt viktigt. Det blev ett generationsmöte mellan de yngre som är inne på metalcore och alla gamla trötta typer, som oss.

– Alla jag snackade med kände sig delaktiga, bekräftar André. Vilket går i linje med hur vi fungerar i arrangörsgruppen, jag och Anton har lika mycket att säga till om trots att vi är ett årtionde yngre.

”Punken var min räddning”

Alla är också välkomna att trängas i lokalen, under få och enkla regler. Tillställningarna är nyktra och dess besökare förväntas också vara det när de anländer. Daniel Johansson bekräftar att ordet ”Drogfritt” som stämplas på affischerna verkligen står för något.

– Det jag gör här är större än mig som individ. Det är inte till för mig, det är inte till för att jag ska få stå och glänsa utan det är till för att folk ska få en uppmaning att tänka själva. Det här är inte en kul stad att bo i, det är inte konstigt att folk super och knarkar bort sin tid – jag brukade göra det själv. Men vad ska jag göra för att se till att andra inte hamnar där, ta på mig en röd jacka där det står ”Nykter på stan” över ryggen? Jag kan inte den grejen, det här är vad jag kan, punken var min räddning.

Motståndsrörelse

Thomas tar vid och pratar om vikten i att synliggöra den nyktra straight edge-livsstilen snarare än att propagera för den.

– När man är ung söker man tillhörighet, så var det för en själv när man var 14 år. Om man då känner att man inte passar in i den stora massan är det lika lätt att bli nynazist som att bli punkare, så enkelt är det om man hårdrar det. Vilket innebär att många skulle bli berövade på möjligheten att upptäcka vad vi står för, om vi inte höll igång en sån här mötesplats.

– Vi får inte glömma att hardcore är mer än musik, säger Daniel. Punk är inte bara en stil – det är något man äter, sover och skiter. I min värld finns det inte en massa olika genrer och subkulturer som folk kan delas upp i, allt som finns är ett motstånd! Antingen är man tillfreds med hur världen ser ut och fungerar eller så är man inte det. 026 Hardcore är inte en klubb som du kan köpa en uniform för att gå med i, det är inte en kultur som hipsters kan ramla in och bli en del av - det är en motståndsrörelse som du kan välja att tro på.

Osnygg frihet

Tanken är att gruppen ska ägna sig åt mer än att bara arrangera spelningar och fungera som en social knytpunkt. Men just ikväll är fokuset inställt på öronsplittrande toner och mosh-pits.

– Anchor är Sveriges största hardcoreband om man ser till hur många spelningar de gör och att de är ute i Europa samt över till USA så pass ofta, berättar Thomas. Dead är jag väldigt förtjust i för att de inte låter alls som många väntar sig av ett yngre hardcoreband, vi andra har lärt oss mycket av att hänga i deras replokal.

– Det är viktigt för alla unga att förstå att de inte ska komma till oss för att passa in, avslutar Daniel. Kom som ni är! Hardcorescenen ska vara stor, den ska vara bred. Men den ska aldrig handla om något annat än frihet och den ska inte vara snygg. Hardcore är inte ett mode, det är skit och blod!

Mer läsning

Annons