Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Variationen lyfter mångsidig Sjöholm

/
  • Proppfullt konserthus. Helen Sjöholm sjöng precis så snyggt och rent som bara hon kan, trots halsproblem. Men ändå är det variationen som lyfter konserten till högre höjder.

Annons

Den turné Helen Sjöholm precis har inlett heter ”Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel”. Titeln är densamma som på albumet från i höstas där den folkkära artisten sjungit in några sånger ur Billy Joels låtskatt, översatta till svenska av Tomas Andersson-Wij. Men att döma av det proppfulla konserthuset har nog många som inte vet så mycket om Billy, men tycker mycket om Helen, ändå vågat komma. Och de behöver inte bli besvikna, för visst blir det mycket Helen Sjöholm, och massor av hennes fantastiska band som bland annat innehåller Jojje Wadenius.

För även om Helen Sjöholm säger att hon har halsproblem och mellan varven häller i sig en och annan slurk Earl Grey är det inte mycket av det som märks. Hon sjunger precis så snyggt och rent som bara hon kan.

Ändå är det variationen som lyfter konserten till högre höjder. Här ryms till exempel en renodlad stråkversion av Elvis Costellos ”I almost had a weakness” och den oväntade duetten ”Where the wild roses grow” med Wadenius som en något mer grånad och välkammad Nick Cave. Men även en lång nästan Barbro Hörberg-lik betraktelse om Sjöholms egen tonårstid, det ljuva men omvälvande 80-talet, blandat med korta snuttar klassiska powerballader.

Men det finns svackor, och främst kommer de på låtar från senaste Billy Joel-skivan. ”Flodens botten”, Helen Sjöholms version av gospelsvängiga ”The river of dreams”, är så tråkig att man nästan somnar i stolen och i ”Barpianisten”, försvenskningen av ”Piano man”, klämmer hon i så djupt från tårna att det faller in i ett plågsamt folkrocksylande.

Men allt är förlåtet när hon som extranummer äntligen fyrar av ”Gabriellas sång”. Det är inget tvivel om vilken som är folkets låt i kväll.

Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons