Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen väntar på Junip

/
  • Full fart framåt. Junip har funnits sedan 90-talet, men sångaren José Gonzales solokarriär kom i vägen för Göteborgsbandet. Nu släpper de sitt debutalbum och drar på världsturné. Från vänster: Elias Araya, José González och Tobias Winterkorn.
  • Junip är: Tobias Winterkorn, Elias Araya och den kritikerrosade gitarristen José González. Gänget har spelat tillsammans sedan 90-talet. Nu kommer debutalbumet.
  • Skönt att slippa ensamheten. José Gonzales ser fram emot att turnera som en del av bandet Junip.
  • Skönt att slippa ensamheten. José Gonzales ser fram emot att turnera som en del av bandet Junip.

Göteborgsbandet Junip har inte hunnit släppa sitt debutalbum, men världsturnén är redan bokad. Att José Gonzales står för sången har hjälpt. Och stjälpt.

Annons

Junip har funnits sedan slutet av 90-talet, men det spelade ingen roll. När José Gonzales nådde internationella framgångar med sin singer-songwriter-pop fick Junip-kompisarna Tobias Winterkorn och Elias Araya stanna hemma.

Nu är det slut med det. 15 september släpps bandets folkrocksdoftande debutalbum "Fields". Över hela världen.

Det väger upp frustrationen.

– Ja, absolut. Det har inte ens känts som en väntan på den här skivan, mer som en nystart, säger organisten Tobias Winterkorn.

Trött på solokarriären

José Gonzales nickar och håller med:

– Det har bara varit ett plus att jobba som band. Jag har länge varit trött på min sologrej, så det var grymt att skriva tillsammans. Ren avslappning, säger han.

Men nu är det slut på slappandet. Junip fixade kontrakt med internationella indie-etiketterna Mute och City Slang redan innan skivan var färdig och nu ska bandet ut på vägarna. Först några spelningar i Norden. Sedan väntar världen.

– Det går en turnébuss från Stampen – ut i Europa i tre och en halv vecka. Sedan blir det USA och Australien. Det är väldigt häftigt. Man har ju hållit på med det här sedan man var 13. Nu kommer belöningen, säger Tobias Winterkorn.

Efter det står Sydamerika och Asien på tur. Rätt imponerande om man betänker att Junip ännu inte släppt sitt debutalbum. José Gonzales internationella renommé har spelat en viss roll.

– Visst, de som bokar spelningarna vet ju att det finns ett namn som kommer att locka, säger José Gonzales. Egentligen var jag trött på att turnera och tänkte fokusera på att släppa mer musik. Men det är roligt att komma iväg och inte vara själv på scen.

Mer musik på gång

Den nytända turnélusten följs också av en önskan att göra mer musik. José Gonzales berättar att han planerar att skriva och spela in sin nästa soloskiva under turnén.

– Sedan har vi redan börjat göra nya låtar med Junip. Det handlar ju inte bara om att vi är ett gäng kompisar. Jag tycker att vi redan från början har haft ett sound som är eget. Rent egoistiskt och för min solomusik känns det gott att få göra musik som är lite spännande.

Det kommer, med andra ord, mer. Och den här gången berikar Junip och Gonzales varandra.

Kalle Malmstedt/TT Spektra

Mer läsning

Annons